Intreaba un medic despre metoda de mobilizare vertebrala

Toată lumea a auzit de acea afecțiune a coloanei vertebrale cunoscute sub numele de ”hernie de disc”. Și, chiar dacă nu este o boală care să îți pună în pericol viața, cei care primesc un astfel de diagnostic susțin că aceste o afecțiune care își pune enorm accentual asupra calității vieții. Cei mai mulți dintre noi asiociem această boală cu resimțirea unor dureri puternice de spate, care se lasă uneori și pe picior, dar lucrurile sunt de fapt ceva mai complicate. Există mai multe metode de tratament a acesteia, iar una dintre ele presupune și o mobilizare vertebrala. Dar, până să ajungem aici, mai avem câte ceva de explicat în rândurile următoare.

Ce poate duce la apariția herniei de disc

Sunt multe cauzele care pot duce la declanșării acestei afecțiuni. În afară de efortul fizic ridicat, chiar și vârsta înaintată contează enorm. Specialiștii sunt de părere că pe măsură ce înaintăm în vârstă ligamentele nu mai sunt la fel de puternice și flexibile, și orice mișcare – chiar și una minoră, poate duce la ruperea unui disc și astfel să apară această afecțiune. De asemenea, chiar și predispoziția genetică reprezintă unul dintre factorii demni de luat în seamă, și de aceea se spune că unele persoane sunt mai vulnerabile în acest sens.

Cum se manifestă hernia de disc

În mod surprinzător, nu este nevoie să simți o durere insuportabilă de spate pentru a-ți da de gândit că suferi de hernie de disc. Atunci când nu apasă pe niciun nerv, este și normal ca durerea de spate să nu fie una acută. În schimb, dacă hernia de disc presează pe un nerv, în afară de durere – una destul de puternică, poți experimenta și stări de slăbiciune sau amorțeală acea zonă a corpului către care se deplasează respectivul nerv.

Apelează la medic pentru un diagnostic corect

Nu toate durerile de spate înseamnă că automat suferi de hernie de disc. Cu toate acestea, nici nu trebuie să le ignori, deoarece de cele mai multe ori aceste stări de disconfort pe care le resimți sunt un fel de semnal de alarmă prin care organismul ne atrage atenția că este ceva care nu funcționează pe acolo.

De aceea, recomandarea noastră este să nu mai amâni mult momentul prezentării la medicul specialist ortoped, care îți va face un consult de specialitate. Cel mai probabil vei fi îndrumat către un RMN sau un CT, pentru a se confirma sau infirma diagnosticul de hernie de disc, iar în cazul în care acesta este unul cert, să se observe care este locația exacta a herniei. Doar în urma acestor investigații va urma prescrierea unui tratament care să te ajute să treci cu bine peste această problemă de sănătate.

Tratamentul chirurgical nu este singura soluție

Din necunoștință de cauză, majoritatea oamenilor consideră că singurul tratament pentru hernia de disc este intervenția chirurgicală. Din acest motiv, mulți dintre ei preferă să îndure durerile puternice și încearcă să se trateze după cum au mai auzit pe la diverse rude sau cunoștințe. Specialiștii în domeniu sunt de părere că este una dintre cele mai grave erori pe care le poți face în acest caz, deoarece în multe cazuri herniile de disc se pot rezolva cu ajutorul unor terapii neinvazive.

Metode de tratamente nechirurgicale ale herniei de disc

Există multe metode prin care care poți ”scăpa de cuțit” în caz de hernie de disc. Atunci când este diagnosticată din timp, se recomandă restricționarea activității, un tratament medicamentos și terapie cu alternanță rece-cald. Efectele pozitive nu vor întârzia să apară, și de regulă în maxim 6 săptămâni totul va fi bine. Pentru a reduce mult în intensitate inflamația și durerea resimțită, medicul specialist va prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidine. Da, este adevărat, cele cu efect analgezic pot calma durerea, dar nu au niciun fel de efect în cazul inflamației. Nu se recomandă niciodată automedicația, deoarece administrarea pe termen lung a acestor medicamente poate provoca probleme cu ficatul, rinichii sau chiar ulcer la stomac.

Kinetoterapia

Reprezintă una dintre metodele de tratament nechirugical ale herniei de disc, iar scopul acesteia este să te ajute să revii cât mai repede la normal și să previi agravarea situației. Atunci când optezi pentru terapeuți fizici de la clinici specializate în acest gen de probleme, vei primi și informații esențiale despre cum îți menții postura corectă a corpului, cum să te ridici și cum să mergi. Vei primi, de asemenea, multe indicații și sugestii de exerciții fizice simple pe care le poți face în continuare și acasă după ce ai încheiat ședințele de kinetoterapie și care ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică.

Mobilizarea vertebrală

Printre alte metode de tratament se află și elongația sistemului David și mobilizarea vertebrală. Găsește o clinică unde toate acestea sunt efectuate la nivel profesionist, pentru a te bucura de efectele lor pozitive.

Și, pentru că tot am amintit despre mobilizarea vertebrală, trebuie să știi că scopul acesteia se referă la diminuarea subluxației la nivelul articulațiilor vertebrale, hidratarea discală, corectarea axului vertebral astfel încât să aibă o atitudine cât mai apropiată de natural, creșterea elasticității ligamentelor și nu numai.  

Tratamentul chirurgical, doar în cazurile extreme

Din păcate, în cazurile cu adevărat grave, atunci când medicul observă că nu mai este nimic de făcut, cel mai probabil se va ajunge și la intervenția chirugicală. Este una destul de dificilă, iar recuperarea nu este una de scurtă durată. Pentru a preveni să fii supus unei astfel de metode de tratament a herniei de disc, prezintă-te din timp la medic, și totul va fi rezolvat mult mai simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *