Cum şi de către cine se stabilesc zilele de îngrijire medicală în urma implicării într-un accident rutier

Numărul zilelor de îngrijire medicală necesare în urma implicării unei victime într-un accident rutier, este hotărâtor în stabilirea despăgubirilor care pot fi soliciatete de către victimă.  Pe baza certificatului medico-legal, a numărului de zile de îngrijire medicală, dar şi ţinându-se cont de contextul medical al victimei, se va stabili modalitatea de despăgubire a pagubelor fizice şi psihice.

Numărul zilelor de îngrijire medicală

Zilele de îngrijire medicală reprezintă perioada în care victima a avut nevoie de intervenţie de specialitate în vederea remedierii stării de sănătate prin aplicarea anumitor tratamente şi terapii. Noţiunea de zile de îngrijire medicală nu  se referă la  durata vindecării anatomice, zilele de spitalizare sau durata concediului medical. Acordarea şi stabilirea numărului de zile de îngrijire medicală vor fi influenţate şi de trăsăturile clinico-evolutive ale afecţiunilor, de tipologia leziunilor, de tipul de terapie aplicat, cât şi de contextul medical al victimei. Numărul de zile de îngrijire medicală se stabileşte  raportat şi la un barem  de zile de  ingrijire specializată, acesta reprezentând un îndrumar orientativ pentru evaluatori.

Solicitarea unui certificat medico-legal se va face în urma producerii unui accident soldat cu vătămarea victimelor. Medicul legist va efectua un control medical, în urma căruia va emite certificatul constatator. Astfel, certificatul medico-legal reprezintă  atestarea prin care medicul legist confirmă producerea unei vătămări care a avut  anumite urmări fizice şi psihice.  În funcţie de gravitatea acestora, medicul legist va stabili şi  un anumit număr de zile de îngrijire medicală, ţinând cont de  un barem zile îngrijiri medicale. Examinarea medicală şi stabilirea numărului de zile care vor presupune susţinere specializată, vor fi influenţate şi de starea generală a  victimei, ţinându-se cont de istoricul medical.

Despăgubirile solicitate în funcţie de numărul zilelor de îngrijire medicală

Certificatul medico-legal, numărul zilelor  de îngrijire medicală, dar  şi starea fizică şi psihică a victimei, vor determina datele pe baza cărora  se pot solicita despăgubirile în urma daunelor morale şi materiale. Un număr mai mare de 90 de zile de îngrijire medicală, oferă victimei posibilitatea de a se constitui în parte civilă într-un  proces penal, în vedea solicitării despăgubirilor.

Numărul zilelor de îngrijire medicală nu reprezintă o condiţie esenţială în solicitarea despăgubirilor, în cazul în care victima a suferit un prejudiciu permanent şi grav, de natură estetică. De asemenea, nu vor fi hotărâtoare în solicitarea despăgubirilor, nici în cazul în care implicarea în accident a declanşat producerea unui avort sau dacă a pus viaţa persoanei respective în pericol. În aceste situaţii, indiferent de numărul zilelor de îngrijire medicală, doar pe baza certificatului medico-legal eliberat de către medicul legist, victima poate solicita despăgubiri, litigiul fiind unul penal. Astfel, un număr de zile de îngrijire medicală mai mic de 90 de zile, atrage după sine posibilitatea valorificării drepturilor victimelor, în cadrul unui proces civil. Numărul de zile de îngrijire medicală mai mare de 90 de zile, atrage stabilirea contravalorii daunelor victimei, în cadrul unul proces penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *