Ce este drojdia si ce efect are asupra aluatului?

Drojdia este un ingredient de nelipsit din bucataria oricui, nemaivorbind de brutarii! Daca vrei sa coci o paine ca la carte, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este metoda prin care vei ajuta aluatul sa creasca.

Ai putea, de exemplu, sa optezi pentru paine cu maia, care are destul de multe beneficii si ofera painii un alt gust si o alta textura, insa pregatirea maielei implica mai multa dedicatie si timp. Drojdia, pe de alta parte, este o solutie mai rapida si mai usoara.

Dar ce este drojdia de fapt, cate tipuri de drojdii exista si ce efect au acestea asupra aluatului?

Ce este drojdia?

Drojdia este una dintre cele mai cercetate organisme eucariote. Face parte din regnul Fungi, adica din regnul ciupercilor. Desi au fost cercetate peste 1 500 de specii de drojdii, oamenii de stiinta considera ca acestea reprezinta doar 1% din toate tipurile existente.

Unele tipuri de drojdii se folosesc in panificatie, altele pentru fermentarea berii sau producerea vinului.

Drojdiile folosite in panificatie sunt de trei tipuri:

  1. Drojdia proaspata – are un termen de valabilitate mai mic si trebuie pastrata la frigider; in plus, drojdia proaspata se dizolva in apa calda inainte de a fi amestecata cu faina pentru a fi activata.
  2. Drojdia uscata – are un termen de valabilitate mai lung si nu trebuie pastrata la frigider; drojdia uscata trebuie activata in apa calda inainte de a fi adaugata peste faina.
  3. Drojdia uscata instant – spre deosebire de drojdia uscata, drojdia instant se vinde in granule mult mai fine si nu trebuie activata in apa calda, deci poate fi adaugata direct peste faina.

Pe langa aceste trei tipuri „traditionale” de drojdii, se comercializeaza si alte forme, adaptate in functie de necesitatile pietei.

Ce efect are drojdia asupra aluatului?

Specialistii confirma ca toate tipurile de drojdie au acelasi efect asupra aluatului atat timp cat sunt adaugate in proportiile corecte. Dar ce se intampla de fapt cu aluatul? De ce creste si ce rol are drojdia in acest proces?

Ei bine, din momentul in care drojdia este „reactivata” si intra in contact cu faina, incepe fermentatia. Drojdia elimina dioxid de carbon, iar bulele formate sunt prinse in aluat. Astfel, aluatul creste. Drojdia mai elimina si alcool, care se evapora la coacere, contribuind astfel la cresterea painii.

Atunci cand ne pregatim se coacem paine, trebuie sa alegem cu grija si tipul de faina, pentru ca de asta depinde cat de „elastic” si rezistent va fi aluatul si, automat, cat de bun va fi efectul drojdiei. De exemplu, faina de grau contine doua proteine numite glutenina si gliadina care, odata amestecate cu apa, formeaza glutenul. Acesta, la randul lui, este responsabil pentru lipirea aluatului si pentru blocarea acelor bule de dioxid de carbon eliminat de drojdie.

Daca ai o brutarie si esti in cautarea unui producator de drojdii de incredere, nu ezita sa contactezi echipa LeSaffre.ro, un pilon al industriei drojdiilor din Romania si din intreaga lume. Compania este pe piata de aproape 200 de ani, administreaza peste 80 de filiale la nivel global si ofera cele mai calitative drojdii in forme adaptate cerintelor de pe piata din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *