3 metode eficiente pentru a curăța mașina de spălat

Poate că nu te-ai gândit niciodată, dar îți poți imagina cum ar fi arătat viața ta dacă mașinile de spălat rufe nu erai inventate? Probabil mult mai agitată și mai grea, cu ore întregi petrecute printre bule de detergent și tone de apă irosite pentru clătirea hainelor. 

La fel ca orice alt aparat electrocasnic, și mașina ta are nevoie de îngrijire cu curățare, măcar o dată la trei luni, dacă vrei ca prospețimea rufelor să se păstreze, iar scenariul în care ai fi nevoită să te întorci la spălatul la mână să fie anulat. 

Îți prezentăm mai jos cele mai bune metode prin care poți curăța mașina de spălat.

1. Cu oțet

Oțetul este un produs utilizat în atât de multe scopuri în gospodărie, așa că nu avem cum să nu-l includem și în recomandările noastre. Simpla combinare a oțetului cu apa fierbinte este o soluție extrem de la îndemână pentru a curăța eficient mașina de spălat, care va elimina bacteriile și posibila pojghiță de mucegai, care se poate forma pe garniturile mașinii. Specialiștii recomandă acest tratament cel puțin o dată pe lună, când poți da drumul la mașina de spălat goală la un program de 90 de grade, iar în loc de detergent poți turna o jumătate de cană de oțet alb. 

Imediat după finalizarea ciclului, care ar trebui să dureze măcar o jumătate de oră, poți lăsa cuva sau ușa mașinii de spălat deschisă până când interiorul acesteia se va usca complet. 

2. Prin curățarea filtrului

România este alimentată, în cea mai mare parte, cu apă potabilă mai dură, motiv pentru mare mașinile de spălat, uscătoarele sau fiarele de călcat se pot umple de calcar. Odată format, acesta nu va permite trecerea altor jeturi de apă, rezultatul fiind unul pe care suntem siguri că l-ai experimentat măcar o dată. Rufele miros a închis, iar petele sunt încă vizibile chiar și după un ciclu de spălare mai complex.

Acestea sunt semne clare că a venit momentul să cureți filtrul. 

ATENȚIE! Nu începe această operațiune până când nu ai scos mașina de spălat din priză. Imediat după aceea, scoate capacul filtrului și deșurubează-l pe acesta din urmă, pentru a-l putea detașa complet de mașină. Curăță-l bine, apoi așază-l înapoi, asigurându-te că ai strâns toate șuruburile, dacă nu vrei să te trezești cu o inundație la prima utilizare a mașinii de spălat.

3. Curăță garnitura din jurul ușii

Dacă simți că rufele abia spălate au prins un miros de închis, cel mai probabil cauza acestui fapt este mucegaiul ascuns în garnitura mașinii de spălat. Chiar dacă vei obișnui să ștergi cu un prosop marginile ușii, picăturile de apă își pot face loc și pot da naștere mirosurilor neplăcute. 

În acest caz, lămâia este soluția cea mai la îndemână pentru ca rufele tale să-și capete prospețimea de care te bucurai odinioară. Tot ce va trebui să faci va fi să pulverizezi pe toată suprafața garniturii mașinii de spălat o soluție bio alcătuită din:

  •  750 mililitri de apă
  • un sfert de cană cu zeamă de lămâie
  • o cană de apă oxigenată

Imediat după pulverizare, lasă câteva minute pentru ca soluția să acționeze, apoi șterge cu atenție cu un burete sau cu o cârpă abrazivă întreaga suprafață a garniturii din jurul ușii mașinii de spălat. Lasă ușa deschisă până când ești sigură că totul s-a uscat, apoi închide-o și bucură-te din nou de rufe parfumate și perfect curate.

Dacă vei obișnui să folosești la fiecare spălare câte o jumătate de cană de oțet alb, pe care să o torni imediat după ce mașina și-a tras detergentul din sertarul dedicat, aceste probleme vor dispărea. Iar dacă ai decis că e momentul să îți reînnoiești casa, e bine să știi că o mașină de spălat de la Carrefour poate fi următoarea ta investiție deșteaptă pe care o poți face!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *