Ulei de motor: 5 semne care indică că trebuie schimbat

Pentru a preveni defecțiunile unui utilaj, trebuie să schimbați uleiul de motor atunci când nu mai este eficient. În timp, acesta își poate pierde proprietățile de performanță din cauza căldurii sau a contaminării. Aflați din articolul de mai jos care sunt semnele la care trebuie să fiți atenți.

Zgomote ciudate ale motorului

Sunetele neobișnuite venite de la motor nu prevestesc niciodată ceva bun. O cauză probabilă pentru zgomotul ciudat la pornirea motorului este un ulei de motor murdar. Drumurile noroioase sau șantierele pline de praf pot expune motorul la contaminanți care vor afecta calitatea uleiului.

Dacă nu înlocuiți uleiul cât de curând posibil, veți avea cu siguranță probleme pe termen lung. Atunci când își pierde din proprietăți, acesta nu mai poate fi eficient. Sarcina uleiului de motor este lubrifierea, dar dacă nu este suficient sau nu are calitatea necesară nu va putea să o îndeplinească cum se cuvine.

Ulei de motor închis la culoare

Acest semn nu indică neapărat o problemă, ci mai degrabă o bănuială, care se poate confirma sau nu. Este normal ca uleiul să își schimbe culoarea. Există unii aditivi care determină întunecarea și atunci nu aveți motive de îngrijorare.

Totuși, cel mai bine este să fiți precaut. Așadar, în acest caz ați putea lua o probă de ulei pentru testare. Aceasta este singura metodă care ar putea să vă liniștească 100%.

Uneori, un ulei închis la culoare poate fi doar un rezultat al timpului, semn că a trecut prin prea multe cicluri. Pe de altă parte, o culoare foarte întunecată poate indica o defecțiune gravă a motorului.

Fum albăstrui

Culoarea fumului produs de utilajul dumneavoastră poate indica o problemă. Dacă atunci când este foarte frig este normal să apară niște fum până când motorul se încălzește, în cele mai multe situații nu este un semn bun.

Astfel, un fum albastru semnifică de regulă faptul că uleiul de motor este ars împreună cu combustibilul. Motorul nu va avea suficient ulei și există posibilitatea să existe o scurgere externă de ulei. În orice caz, va fi nevoie de investigații suplimentare, pe lângă înlocuirea uleiului.

Senzorii de ulei s-au aprins

Un semnal de alarmă ușor de remarcat este aprinderea senzorilor. În acest caz trebuie să vedeți dacă este nevoie să completați cu ulei proaspăt. Dacă becul nu se stinge dupa aceea, ar putea indica o pompă de ulei defectă.

Deși poate părea o provocare să știți în ce stare se află uleiul, nu veți mai fi luat prin surprindere dacă verificați motorul la câteva zile. Dacă identificați din timp piesele de motor avariate și le înlocuiți, veți putea crește durata de viață a uleiului de motor.

A trecut intervalul recomandat de producători

Durata uleiului de motor nu are același termen pentru toate utilajele. Ea variază în funcție de echipament, de tipul uleiului și de cum este folosit utilajul. Însă, asemenea oricărui produs, are și el o dată de expirare.

Întotdeauna trebuie să verificați recomandările producătorului, pentru a asigura longevitatea motorului și eficiența utilajului. Depășirea intervalului reprezintă un mare semnal de alarmă și trebuie să acționați cât mai curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *