Strategii cheie pentru protejarea flotelor comerciale

Flotele comerciale sunt o parte importanta a multor afaceri, cu toate acestea, exista multe expuneri semnificative, cum ar fi riscul de furt.

Furturile se pot face asupra intregului vehicul sau a unor piese importante, uneori chiar a produselor transportate. Mai ales daca vorbim de produse cu valoare mare sau produse importante pentru functionarea anumitor afaceri, furtul poate duce la consecinte grave, cum ar fi cheltuieli semnificative pentru recuperarea sau inlocuirea acestora si riscul major de intreruperi operationale.

Intelegerea principalelor forme de furt de vehicule si dezvoltarea strategiilor de protejare a flotelor comerciale pot ajuta organizatiile sa evite pierderile costisitoare si intreruperile operatiunilor. Mai jos sunt cateva dintre principalele tipuri de furt si cele mai bune practici pentru a ramane in siguranta.

Furtul de vehicule

Exista o varietate de metode pe care hotii le pot folosi pentru a fura vehicule. In general, vehiculele sunt furate atunci cand sunt nesupravegheate. Furtul de masini (numit si furt de vehicule armat – atunci cand un infractor foloseste tactici violente pentru a fura un vehicul in timp ce soferul se afla la volan) reprezinta un mic procent din totalul furturilor de vehicule. Cu toate acestea, companiile nu ar trebui sa ignore riscul de deturnare a vehiculelor.

In primul rand, infractorii cauta vehicule care par tinte simple. De exemplu, vehiculele care sunt lasate descuiate, au inca cheile in contact sau nu au tehnologie antifurt.

In timp ce riscul de furt de vehicule vine de obicei de la persoane externe, companiile trebuie sa tina cont de faptul ca astfel de furturi pot proveni si de la angajati raufacatori. In unele cazuri, angajatii pot chiar conspira cu hotii pentru a fura vehicule.

Efectuati verificari ale antecedentelor angajatilor pentru a preveni furtul de vehicule de catre angajatii necinstiti. Intreprinderile ar trebui sa efectueze verificari detaliate ale antecedentelor tuturor membrilor personalului inainte de a le permite sa se urce la volan.

Instruiti angajatii cu privire la protocoalele de prevenire a furtului. Intreprinderile ar trebui sa ofere angajatilor masuri de rutina cu privire la masurile adecvate de prevenire a furtului.

Astfel de masuri includ parcarea in zone bine luminate, mentinerea tuturor ferestrelor inchise si a usilor incuiate atunci cand vehiculele sunt lasate nesupravegheate (chiar daca doar pentru cateva minute), evitarea depozitarii obiectelor personale de valoare in vehicul si evitarea lasarii cheilor in contact cand masina este lasata in parcare.

Echipati vehiculele cu tehnologie antifurt.

Exista o gama larga de dispozitive antifurt pe care companiile le pot folosi pentru a-si proteja mai bine vehiculele. Aceste dispozitive includ sisteme de alarma, incuietori ale volanului si tehnologie de imobilizare, care poate impiedica hotii sa manipuleze vehiculul. De asemenea, exista dispozitive de localizare GPS flote care pot ajuta companiile sa gaseasca vehicule dupa ce au fost furate, ajutand la prinderea infractorilor.

Educati angajatii cu privire la etapele in cazul unui furt de vehicule. Desi furtul de vehicule este mai putin frecvent, companiile ar trebui sa-si informeze angajatii cum sa se comporte la un astfel de incident in siguranta. Mai exact, companiile ar trebui sa ii instruiasca pe soferi sa se conformeze cu hotii de masini si sa evite ripostele, deoarece ei nu merita sa-si riste viata pentru protejarea unui vehicul.

Angajatii ar trebui incurajati sa declanseze butonul de panica auto sau sistemele de alarma ale vehiculelor si sa sune imediat la 112 daca se simt amenintati la volan sau daca au observat tentative de furt.

In afara de vehiculele in sine, hotii pot incerca sa fure continutul din ele. Aceasta este o preocupare deosebit de raspandita pentru companiile care transporta marfuri valoroase sau care transporta instrumente si echipamente specializate in vehiculele lor. Un astfel de furt poate avea loc in diferite etape. De exemplu, un hot poate patrunde intr-un vehicul atunci cand acesta este lasat nesupravegheat pentru a sustrage continutul. Similar cu furtul de vehicule, un infractor poate chiar sa foloseasca tactici violente pentru a fura continutul dintr-un vehicul atunci cand soferul este oprit in trafic.

Produsele din interiorul vehiculului care efectueaza un transpor trebuie pastrate cat mai sigur posibil prin incuietori suplimentare si alte dispozitive de securitate. Daca este posibil, acest continut ar trebui sa fie ascuns vederii atunci cand este depoziteaza in vehicule pentru a descuraja potentialii hoti.

O metoda ar fi restrictionarea accesului la produse in timpul transportului. In special, incarcatura ar trebui sa fie protejata cu lacate rezistente la taiere si la manipulare. Daca vehiculele care contin marfa urmeaza sa fie parcate pentru o perioada lunga de timp, acestea ar trebui sa fie sprijinite de un perete exterior intr-o locatie sigura pentru a limita capacitatea infractorilor de a patrunde.

Utilizati tehnologia de urmarire GPS

Un vehiculul echipat cu un dispozitiv de monitorizare GPS, poate sa fie mai usor de urmarit daca este furat, crescand probabilitatea de recuperare. Mai simplu spus, aceasta tehnologie poate salva companiile de costurile pentru achizitionarea unor vehicule noi si de costurile pentru contravalorea produselor transportate.

Furtul convertorului catalitic

De asemenea, unele piese ale vehiculului pot atrage atentia infractorilor. Mai exact, furtul convertorului catalitic a devenit o amenintare in crestere in toata tara.

Un convertor catalitic este o componenta a vehiculului care ajuta la filtrarea sistemului de evacuare prin eliminarea poluantilor nocivi prin reactii chimice.

Aceasta componenta este putin mai mare decat un prajitor de paine si este situata sub partea din spate a unui vehicul, chiar inaintea tevii de esapament.

Convertizoarele catalitice au devenit articole din ce in ce mai profitabile printre hoti, deoarece pot fi furate rapid si contin metale foarte valoroase, precum paladiu si rodiu, care pot fi apoi reciclate. Preturile acestor metale au crescut in ultimii ani, contribuind la o crestere brusca a furtului convertorului catalitic.

Pentru a fura un convertor catalitic, tot ce trebuie sa faca un infractor este sa se bage sub masina si sa decupeze componenta cu un ferastrau. Cu instrumentele potrivite, procesul poate dura doar cateva secunde. In timp ce orice vehicul poate fi vizat, infractorii urmaresc de obicei sa fure convertoare catalitice de la camioane, deoarece pot intra sub vehicul fara efort prea mare.

Pentru a preveni furtul convertorului catalitic in cadrul flotelor comerciale, companiile ar trebui sa incurajeze soferii sa parcheze intotdeauna vehiculele in locuri sigure. De asemenea, protectii specifice pot fi plasate peste sau in jurul convertoarelor catalitice pentru a le proteja atunci cand vehiculele sunt lasate nesupravegheate.

O alta solutie este marcarea convertoarelor catalitice ale vehiculelor cu numerele de identificare a vehiculelor cu vopsea de inalta vizibilitate. Marcarea poate descuraja si mai mult infractorii sa le fure. Majoritatea reciclatorilor vor utiliza numerele de identificare de pe convertizoare pentru a prinde hotii in flagrant inainte de a primi banii.

Fara doar si poate, un sistem de monitorizare prin GPS va mentine flota si angajatii in siguranta. Puteti personaliza aceste sisteme telematice in functie de necesitati, pentru contorizarea consumului de combustibil, supravegherea stilului de condus al soferilor sau pentru a localiza pozitia exacta a vehiculelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *