Stii cui i se adreseaza procedura DEXA? Afla ce spun medicii!

Ce informatii cunosti despre procedura DEXA?

Osteoporoza este o boala care afecteaza un numar mare de persoane cu varsta peste 50 de ani. Aceste statistici sunt ingrijoratoare si trebuie luate in serios. De asemenea, este de remarcat faptul ca aceasta boala este mult mai frecventa in randul femeilor. Asa ca daca ai peste 50 de ani, nu ezita sa faci o investigatie de osteodensitometrie – DEXA.

dexa

Asa poate medicul depista boala la timp si iti poate oferi un plan de tratament convenabil. Prin efectuarea acestei investigatii, medicul poate determina densitatea si rezistenta osoasa.

Sectia de osteodensitometrie joaca un rol important in prevenirea osteoporozei, in special la femei. Peste 50% dintre femeile de peste 50 de ani sunt afectate de boala, ceea ce face rolul departamentului si mai vital.

Cum se desfasoara acesta procedura?

Osteodensitometria DEXA este un tip de test de densitate osoasa care utilizeaza raze X pentru a masura cat de dense sau puternice sunt oasele dumneavoastra. Testul este rapid si nedureros si va poate ajuta medicul sa va determine riscul de a dezvolta osteoporoza.

Tehnologia utilizata pentru diagnosticarea afectiunilor medicale s-a schimbat mult de-a lungul anilor. In trecut, medicii diagnosticau afectiunile ascultand simptomele pacientului. In zilele noastre, medicii folosesc raze X pentru a diagnostica afectiunile. Razele X nu sunt daunatoare sau dureroase.

Acesta este un mod extrem de modern de masurare a densitatii osoase, deoarece poate patrunde in orice densitate osoasa. Aceasta metoda cu raze X permite, de asemenea, o estimare a cat de mult a fost redusa densitatea osoasa.

Dupa cum am mentionat, procedura nu este dureroasa si permite medicilor sa examineze orice zona a corpului in care pacientii au probleme. Majoritatea pacientilor opteaza pentru zona soldului pentru ca acolo apar, de regula, cele mai multe fracturi osteoporotice. Nici zona coloanei lombare nu este scutita.

Vom mentiona si cateva avantaje ale acestei proceduri

Principalele beneficii ale scanarii DEXA sunt ca este o procedura rapida, non-invaziva si necesita foarte putina expunere la radiatii. Este, de asemenea, o metoda extrem de fiabila pentru diagnosticarea osteoporozei si poate fi de ajutor in alegerea unui plan de tratament adecvat. In plus, scanarea DEXA poate fi utilizata pentru a monitoriza eficacitatea tratamentelor pentru osteoporoza si este in general bine tolerata, cu putine efecte secundare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *