Ştiai că stiloul a fost inventat de un oltean?

Chiar dacă astăzi majoritatea scriem în mare parte digital, pe calculator, laptop sau telefon mobil, a fost o perioadă destul de lungă a umanităţii în care oamenii scriau cu pana. Acest lucru însemna un timp mult mai mare de a transmite mesajele în scris decât în prezent.

Inventarea stiloului a însemnat un pas enorm în transmiterea mesajelor în scris. Cel care a inventat stiloul a fost considerat mult timp un contributor destul de important la progres. Sunt sigur că ştiai aceste lucruri dar ştiai că cel care a inventat stiloul este un oltean? Potrivit proagora.net, stiloul a fost inventat de Petrache Poenaru. Acesta s-a născut într-o familie de boieri ruinaţi, undeva în sudul judeţului Vâlcea, la aproximativ 50 de kilometri de Craiova.

Invenţia sa a fost brevetată în 1827 sub denumirea Condeiul portăreţ fără sfârşit, care se alimentează singur cu cerneală.

Desigur, nu arata aşa cum ştim cu toţii că arată un stiloul însă a pus principiile funcţionării lui. Practic, prin folosirea lui nu mai era nevoie să se înmoaie în cerneală instrumentul de scris la fiecare cuvânt.

Petrache Poenaru nu a rămas în istorie doar ca omul care a inventat stiloul. Acesta a avut un rol important în societatea românească.

Pe lângă faptul că e primul român care a mers cu trenul, după ce a participat la inaugurarea primei căi ferate din lume, cale ferată care lega Manchester de Liverpool, a fost şi mâna dreaptă a lui Tudor Vladimirescu.

De asemenea, este considerat părintele actualului drapel al României. Este primul autor român de manual de geometrie, a lansat primul ziar de origine românească de propagandă şi a contribuit semnificativ la introducerea sistemului metric în România dar şi la înfiinţarea primei facultăţi de ştiinţe exacte. Aceasta avea 3 specializări: arhitectură, inginerie de poduri şi şosele şi topografia.

Ultima specializare – topografia – a studiat-o la Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *