Specialistii te vor indruma: iata cum alegi nuca de schimbator ideala pentru masina pe care o conduci!

Tehnologia implicata in fabricarea si apoi in functionarea unui automobil de ultima generatie se afla la cel mai inalt nivel din istorie, de neimaginat in urma cu cateva zeci de ani. Performanta, dotarile si facilitatile oferite de o masina sunt concepute astfel incat sa asigure cea mai buna experienta posibila atat pentru sofer, cat si pentru pasageri.

In cadrul unui mecanism atat de complex, fiecare element are rolul sau, iar eventuala sa dereglare risca sa produca probleme serioase pentru multe alte piese. Prin urmare, chiar si piesele de mici dimensiuni, precum nuca schimbator, trebuie inlocuite indata ce apar primele semne ale existentei unor probleme. Altfel, de la o problema minora se poate ajunge la defectiuni majore, care sa vizeze un intreg mecanism.

nuca schimbator

Rolul indeplinit de nuca de schimbator in functionarea unei masini

Aceasta piesa de mici dimensiuni disponibila si pe automag.ro face parte din asa-numitul mecanism de transmisie, a carui cea mai importanta parte este cutia de viteze. Functia acesteia consta in transmiterea catre roti a puterii generate de motor, prin intermediul schimbatorului.

Manevrele necesare pentru schimbarea vitezei sunt incepute de sofer prin apasarea completa a pedalei de ambreiaj, ceea ce permite decuplarea cutiei de motor. Apoi, el alege treapta dorita, miscand lateral maneta, si cupleaza viteza prin schimbarea longitudinala a manetei in directia dorita, indicata pe nuca de schimbator. Urmatorul pas consta in eliberarea treptata a ambreiajului, ceea ce permite recuplarea cutiei la motor si functionarea masinii in viteza dorita.

Criterii esentiale pentru a alege o nuca de schimbator ideala

Aflandu-se in interiorul masinii, aceasta piesa trebuie sa indeplineasca atat criterii de natura functionala, cat si de natura estetica.

De exemplu, atunci cand vine vorba despre alegerea formei potrivite, ideal este ca soferul sa tina cont de modul in care arata piesa originala, cu care masina a fost dotata din fabrica. Ca regula generala insa, trebuie stiut ca cele mai usor de manevrat si mai confortabile sunt cele care au forma rotunda. Acestea permit efectuarea manevrelor cu maxima usurinta, intr-un mod perceput de corp ca fiind firesc, deci care nu necesita miscari inutile sau complicate.

Cand vine vorba de design, mansonul pentru nuca de schimbator poate fi ales pur si simplu in functie de preferintele proprietarului si in asa fel incat sa se potriveasca cu restul elementelor din masina.

Cum iti dai seama ca este nevoie de inlocuirea piesei?

Exista o serie de semnale prin intermediul carora automobilul transmite faptul ca exista probleme la cutia de viteze sau la una dintre componentele acesteia. De exemplu, un sofer cu experienta devine atent in momentul in care intampina dificultati la trecerea intr-o alta treapta de viteza. De exemplu, schimbatorul poate sa sara automat din viteza sau apar situatii in care cuplarea intr-o noua pozitie nu se desfasoara cu usurinta normala.

Un alt semnal ca ceva nu este in regula consta in aparitia unor sunete nefiresti, mai intense sau mai sacadate, la trecerea intr-o treapta inferioara sau superioara. Zgomotul puternic auzit atunci cand schimbatorul se afla in punctul mort reprezinta si el un semnal ca trebuie sa cumperi o noua piesa.

Cand observi existenta unor probleme, nu amana rezolvarea ei, ci cumpara o noua nuca schimbator sau orice alta componenta a cutiei de viteze este necesara! Astfel, vei fi sigur ca masina functioneaza bine si, in acelasi timp, ca interiorul sau arata asa cum iti doresti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *