Eşti la început de drum pe acest segment, cel al editări video, şi nu ştii ce program să foloseşti pentru a începe să editezi video diferite materiale filmate de tine sau preluate din altă parte? Ei bine, te afli în locul potrivit, deoarece astăzi vom vorbi despre Premiere Pro, cel mai cunoscut program de editare video, fiind şi cel mai folosit şi respectat program de editare video. De altfel, vom trece în revistă şi câteva din funcţiile programului, cât şi dacă există anumite probleme în timpul utilizării acestui program destinat editării video.
Premiere Pro, cel mai cunoscut programe de editare video
Aşa cum deja am menţionat, probabil că Premiere Pro este cel mai cunoscut program de editare video şi tocmai din această cauză vom vorbi şi vom trece în revistă punctele forte ale acestui program, utilizat de atât de mulţi editori. De asemenea, trebuie sa stii ca pentru utilizarea unui astfel de program ai nevoie de workstation premiere pro, un calculator performant special configurat pentru utilizarea programului la capacitate maxima.
În primul rând, Premiere Video este probabil cel mai complex program de editare video, punându-ţi la dispoziţie o mulţime de variante de efecte, foarte multe tranziţii, dar şi posibilităţi de a face editarea cât mai rapidă, prin scurtăturile pe care le ai la îndemână. De altfel, timeline-ul reprezintă un alt punct forte al acestui program.
Pe lângă cele mai sus enunţalte, Premiere Video îţi oferă şi suport CUDA. Ce înseamnă acest lucru, pentru necunoscători? Ei bine, prin suport CUDA înţelegem că randarea video se face în timp real, cu ajutorul plăcii video utilizate de către desktop-ul tău. Însă, nu este suficient ca programul să îţi ofere suport CUDA, fiind nevoie ca şi placa ta video să aibă suport CUDA, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o placă destul de bună, deci nicidecum una integrată. Dacă încerci să faci editare video cu o placă video integrată, ar trebui să îţi iei adio. Putem spune că datorită acestui suport, timpul pentru exportarea fişierului aproape că se înjumătăţeşte.
Chiar şi aşa, chiar şi Premiere Pro are o problemă, una destul de mare, însă care se întâlneşte la aproape orice program de editare video, din cauza faptului că programul este unul foarte complex, ce implică folosirea de multe resurse.
Problema despre care discutăm este aceea că programul poate să dea “crash” uneori, sau, mai exact, să se blocheze şi să se închidă brusc, fiind oarecum incomod, ba chiar stresant, să spunem, atunci când pierzi întreg materialul video pe care l-ai editat, iar această problemă apare în special atunci când încerci să dai “fuse” materialului.
În acest moment, preţul de achiziţie al acestui program de editare video este de 23,8 euro pe lună, fiind un preţ destul de piperat, însă, dacă ne gândim că acesta este cel mai bun program de editare video pe care îl poţi avea la dispoziţie, punându-ţi la dispoziţie nenumărate funcţii, cât şi suportul CUDA, putem spune fără niciun dubiu că programul de edtiare video Adobe Premiere Pro îşi merită fără niciun dubiu aceşti bani.
Da, există şi alte alternative pentru Adobe Premiere Pro, însă dacă îţi doreşti performanţă la maxium, cu siguranţă că acesta este programul pe care ţi-l doreşti.