Penetrări ignifuge – cum să protejați cabluri și conducte împotriva incendiilor

Unele dintre elementele cele mai periculoase pentru siguranța la incendiu în cazul unei clădiri  sunt penetrările de instalații care trec prin pereți și tavane. Conductele de canalizare, conductori  electrici și HVAC sau cablurile de internet sunt vulnerabile la foc și pot crea o cale pentru  răspândirea flăcărilor și fumului daca nu se aplică protecție adecvată împotriva incendiilor.

Pe scurt, protecția la foc a conductelor de cabluri

Cablurile trec de obicei prin pereți sub formă de canale de cabluri. Sunt clasificate în șase grupe conform standardului EN 1366-3. Protecția la foc a penetrărilor de cabluri sunt de obicei  alcătuite din vată mineral acoperită cu un strat protector de vopsea intumescentă, uneori  întărită cu etanșant antifoc.

Etanșarea penetrărilor de conducte combustibile și necombustibile Atunci când planificați etanșarea la foc a penetrărilor de conducte, un factor important care  trebuie luat în calcul este dacă țeava este din material inflamabil sau neinflamabil. Cel mai  frecvent, conductele inflamabile sunt fabricate din diverse materiale plastice (PVC-U, PE-HD etc.)  Există câteva materiale și produse frecvent folosite pentru etanșarea penetrării conductelor, de  exemplu, cărămizi antifoc, vopsele intumescente sau coliere antifoc.

Colier antifoc – soluție pentru etanșarea penetrărilor de conducte Colierul antifoc este un tip de echipament de protecție împotriva incendiilor folosit pentru  etanșarea deschizăturilor tubulaturilor și conductelor, prevenind răspândirea focului și fumului.  Colierul este introdus în sau deasupra penetrării și este fixat cu șuruburi. Când izbucnește un  incendiu, căldura flăcărilor cauzează conținutul colierului să se extindă, etansând deschizăturile  și prevenind răspândirea focului. Colierele vin în diametre diferite pentru a se potrivi cu toate  tipurile de conducte. Dar în cazul în care e nevoie de și mai multă flexibilitate se poate folosi  bandă antifoc, deoarece se poate tăia la orice lungime.

După cum puteți vedea, selecția de produse pentru etanșarea la foc a penetrărilor este destul de  mare. Cu toate acestea, acest subiect este destul de complex și fiecare sistem trebuie să fie  testat și certificat înainte de a fi folosit, și instalarea trebuie efectuată de profesioniști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *