(P) Cunoașterea simbolurilor din cărțile de joc: un ghid în 3 pași

Jocurile de cărți sunt în prezent atât de îndrăgite încât sunt jucate de toată lumea – de la copii până la seniori, de la bogați până la oameni cu venituri modeste. Pot fi jucate acasă, în cazinouri, pe site-uri de gambling pe PC sau pe aplicații pe smartphone sau tabletă. Practic, te poți bucura de un joc de cărți oriunde și oricând. 

Unele jocuri de cărți cum este pokerul de exemplu au ajuns atât de faimoase și de apreciate încât au fost transformate în adevărate profesii. Se știe că la ora actuală există jucători profesioniști de poker care câștigă sume fabuloase din acest joc de cărți. De asemenea, în cadrul turneelor de poker sunt puse la bătaie milioane de euro. 

Istoricul cărților de joc

Dar jocurile de cărți nu au fost întotdeauna atât de răspândite și accesibile oricui. Cărțile de joc au fost inventate de chinezi, în jurul anului 1000, dar primele dovezi ale apariției cărților de joc în Europa datează din jurul anului 1370. Aceste obiecte au ajuns fie în Spania, fie în Italia – nu se știe cu precizie în care din aceste două țări. 

Aceste obiecte au fost “importate” de negustorii din dinastia islamică Mamluk, situată în Egipt. Ei le-au adus în Europa din China, via Egipt. Similar cărților de joc din China, în Europa, începuturile cărților de joc au fost atribuite atelierelor de meșteri care le făceau manual, prin tehnica picturii. Acestea erau obiecte prețioase și erau deținute de oamenii din clasele sociale superioare. 

Unele surse din istorie arată că registrul de conturi al lui Carol al VI-lea, regele Franței avea centralizată o dovadă a realizării unei plăți importante către un anume Jacquemin Gringonneur care ar fi pictat un pachet cu simboluri cărți de joc al căror scop era amuzarea regelui. 

Cărțile au început să fie mai bine bine răspândite cu ajutorul comercianților care făceau negoț cu diverse mărfuri în timpul secolul XV. Cărțile de joc erau cumpărate în special de bogații vremurilor respective cu scopul de a se distra. 

După ce nemții au inventat o mașinărie care folosea lemnul pentru tipar, la începutul secolului XV, producerea cărților de joc a început să coste mai puțini bani, ceea ce a generat o mai mare răspândire a cărților de joc. 

În aceeași perioadă, în Franța, cărțile de joc au început să fie tipărite prin pictura prin șabloane, o practică care a dus la designul distinctiv din prezent, cu următoarele simboluri: pique (pică), coeur (inimă), carreau (careu), trèfle (treflă). 

Mai târziu, asocierea cărților de joc cu pariurile au determinat guvernele unor țări să ia măsuri speciale. La un moment dat, în secolul al XVII-lea, Palatul Versailles ajunsese un adevărat cazinou, aspect care a fost în folosul bugetului țării.

Chiar dacă acum, odată cu dezvoltarea jocurilor de cărți online, cărțile tipărite au mai scăzut din popularitate, acest segment industrial de nișă este în continuare la mare căutare. 

Simbolistica culorilor

Fiecare set de cărți are 52 de cărți, câte o carte pentru fiecare săptămână a anului. Astfel se explică prezența a 52 de cărți într-un pachet.

Aceste cărți au 4 culori distinctive, fiecare dintre ele simbolizând o anumită categorie socială și o anumită energie umană. De-a lungul istoriei s-au atribuit simboluri care mai de care mai diferite pentru cele 4 culori ale cărților de joc.   

Pica reprezintă iarna, apa, apogeul vârstei când oamenii acumulează cunoștințe, transformare și acceptare. De asemenea este simbol al vieții și al războinicilor/militarilor. 

Cupa (inima) este simbol al primăverii, al copilăriei ca etapă a vieții și al elementului foc. Reprezintă și lupta pentru a obține pacea interioară. Mai mult, cupa este simbol al clasei sociale a preoțimii. 

Caroul reprezintă toamna, creșterea carierei profesionale a unei persoane, progres, etică, stabilitate, angajament și elementul aer. Caroul mai semnifică și bogăția și este semn al clasei sociale a comercianților. 

Trefla este simbolul verii și al elementului pământ, al tinereței ca perioadă din viață când omul se concentrează pe educație și este nechibzuit. Mai reprezintă puterea și realizarea și clasa socială a țăranilor. 

Simbolistica numerelor

Și numerele de pe cărțile de joc au semnificații specifice. Suma valorii numerice a tuturor cărților, inclusiv jokerul, este 365, ceea ce reprezintă numărul de zile dintr-un an.

Valoarea fiecărei cărți dintr-un pachet de cărți reprezintă, de asemenea, un cuvânt cheie care descrie personalitatea simbolului cărții. Potrivit unor accepțiuni, iată ce simbolizează numărul fiecărei cărți:

As: Dorință

2: Unire

3: Credință

4: Satisfacție

5: Schimbare

6: Ajustări

7: Victorie

8: Putere

9: Noi începuturi

10: Succes

În secolul al XIV-lea, francezii au adăugat Regina/Dama la pachetul de cărți. Mai târziu, au adăugat Regele și Asul, la scurt timp după ce revoluția franceză a reușit să-l răstoarne pe Rege.

În plus, cărțile Regele, Dama și Valetul simbolizează personalități istorice, precum:

Regele de pică: Regele Israelului, David

Regele de inimă: Regele Franței, Carol cel Mare

Regele de caro: Împăratul Roman Caesar Augustus

Regele de treflă: Regele Macedoniei, Alexandru cel Mare

Valetul de caro: Hector, legendarul luptător din Troia 

Valetul de inimă: La Hire, comandant francez în Războiul de 100 de ani

Valetul de pică: Ogier Danezul, un erou care apare în poemele franceze

Valetul de treflă: Lancelot, cavaler al regelui Arthur

Dama de treflă: zeița romană Iunona, protectoare a Romei

Dama de caro: Rachel, personaj biblic

Dama de inimă: Judith, personaj biblic

Dama de pică: zeița greacă Pallas Atena, simbol al înțelepciunii

Concluzie

Iată că jocurile de cărți nu sunt doar interesante, amuzante și pline de emoție, dar au și o istorie și o simbolistică pe măsură. Nu este de mirare că tuturor cărților le-au fost atribuite semnificații ținând cont de faptul că acestea sunt folosite și pentru ghicitul viitorului în cărți. Deci, cărțile de joc au și un simbol magic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *