Majoritatea mesterilor in metal lucrau de obicei cu fier, staniu, plumb, cupru, mercur, argint si aur

Realizarea obiectelor din metal reprezinta una din cele mai vechi indeletniciri, deoarece este unul din procesele importante care a ajutat omul sa evolueze. Din metal se pot realiza ustensile pentru a manca, confectii metalice, scaune, arme si tot felul de obiecte utilizate zilnic de catre oameni. La mester-metal.ro se respecta aceasta regula si se ofera cele mai bune confectii din metal la preturi avantajoase, iar calitatea este mereu pe masura! Inca din cele mai vechi timpuri  majoritatea mesterilor in metal lucrau de obicei cu fier, staniu, plumb, cupru, mercur, argint si aur, iar acest lucru se respecta in continuare la mester-metal.ro!

Din punct de vedere tehnic, istoria prelucrarii metalelor incepe cu mai bine de un milion de ani in urma, cand oamenii din pesteri au invatat sa controleze focul. La urma urmei, fara foc, nu exista prelucrarea metalelor.

Este adevarat ca povestea prelucrarii metalelor este una lunga, lenta, care s-a dezvoltat de-a lungul mai multor secole:

8700 i.Hr. – Oamenii ce locuiau in regiune unde se afla astazi Irak lucrau cu cuprul. Acest metal a fost folosit de mai bine de 10.000 de ani, societatile antice din locuri precum Egipt, Grecia, Roma, China si India folosind cuprul pentru a modela arme.

4500 i.Hr. – Cuprul si staniul sunt imbinate pentru a crea unelte, arta, arme, materiale de constructie si bani din bronz.

4000 i.Hr. – Incepe exploatarea cuprului in regiunea Balcanica. Folosind unelte fabricate din oase, oamenii care traiesc in ceea ce este acum Serbia sunt capabili sa extraga cantitati mari de minereu de cupru din pamant.

2800 i.Hr. – Oamenii din China incep sa topeasca cuprul.

2500 i.Hr. – Lipirea – o practica obisnuita a metalurgiei – incepe in Sumer, Grecia antica si Egipt.

1800 i.Hr. – India incepe prelucrarea fierului. Romanii au recunoscut ca India era o tara a expertilor in fier, cu mult inainte de ceea ce se intampla in Europa. Intre timp, regiunea Anatoliei – Turcia de astazi – incepe sa topeasca fierul pentru a crea otel.

1400 i.e.n. – Africa sub-sahariana dezvolta prelucrarea otelului, producand otel in furnalele care ar putea atinge temperaturi mai ridicate decat orice s-a atins in Europa in timpul Revolutiei Industriale. Singurul dezavantaj: nu este suficient lemn pentru a crea carbune pentru a alimenta cuptoarele.

600 i.Hr. – Poporul indigen din America Centrala incep sa topeasca cuprul. De fapt, au lucrat cu cuprul de mii de ani inainte de a dezvolta topirea.

1200 CE – China dezvolta ceva asemanator cu ceea ce stim ca „procesul Bessemer” pentru fabricarea otelului folosind o suflare la rece peste metalul topit. In anii 1850, unii experti chinezi din otel au vizitat America pentru a demonstra aceasta metoda. Bessemer a fost Sir Henry Bessemer, care si-a patentat propria versiune a acestui proces in 1855.

1700 CE – Primele turnatorii de fier sunt infiintate in Cumbria, Marea Britanie.

In anii 1800, fierarii devenisera priceputi la forjarea fierului forjat cu matrita deschisa, un proces care necesita caldura mare, ceea ce inseamna ca fierarii trebuiau sa devina priceputi si in sudarea cu ciocan.

Apoi a venit poate cea mai importanta inovatie tehnologica a secolului: motorul cu abur. Dintr-o data, industria de forjare a avut o noua sursa de energie, permitand muncitorilor sa produca piese forjate pentru o varietate de industrii noi si vechi. Procesul Bessemer a ajutat, de asemenea, facand mai usoara topirea minereului de fier in otel de inalta calitate.

Fabricarea metalelor este procesul de fabricare a tablei si a altor metale plate pentru a le face sa se conformeze formelor specifice. Procesul incepe cu tabla de aproximativ un sfert de inch grosime sau mai putin. La aceasta grosime, metalul este suficient de flexibil pentru a lua diferite forme. Folosind acest metal, producatorii modifica foaia pentru a crea o forma specifica. Aceasta are loc prin taiere, stantare, modelare, pliere si sudare. O alta practica inrudita este fabricarea personalizata, adica crearea de noi piese personalizate folosind combinatii noi ale acestor procese.

Toate aceste lucrari sunt finalizate de producatori de metale – specialisti cu inalta calificare care sunt instruiti sa taie si sa manipuleze metalul cu precizia unui chirurg la forma dorita. Acesti producatori lucreaza adesea din operatiuni de productie la scara larga sau din magazine specializate de fabricare. Magazinele in sine variaza foarte mult, oferind servicii generale de fabricatie sau fabricatie specializata pentru industriile medicale si IT.

Fabricarea metalului poate necesita adaugarea de piese suplimentare in timpul procesului, inclusiv, dar fara a se limita la:

-Placa de metal;

-Metal expandat;

-Metal format;

-Sarma pentru sudare;

-Hardware;

-Fitinguri.

Desigur, procesele si piesele folosite vor varia in functie de job. In esenta, un atelier de fabricatie sau un atelier de masini va incepe cu o colectie de metale asortate si le va transforma in structurile bine construite atat de comune in viata noastra de zi cu zi.

Fabricarea metalului pe scara larga a fost necesara pentru a forma sisteme de cai ferate, linii telegrafice, arme, unelte, prese de tipar si alte instrumente care au fost atat de esentiale in istoria noastra. Toate aceste progrese s-au bazat pe atelierele de masini care efectueaza imbinari, taieturi, indoiri si operatii de deformare, asa cum se face astazi. Aparitia aerului comprimat a facut ca nituirea, o alta parte importanta a fabricatiei, sa fie mult mai usoara si mai eficienta.

Odata cu debutul secolului al XX-lea, fabricarea metalelor si-a asumat un rol si mai mare in viata noastra. Acum efectuam prelucrare la scara mare, de la operatiuni mici, administrate de familie, pana la fabrici mari de productie care angajeaza mii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *