Lichenii decorativi, o noua moda in designul de interior

Sunt spectaculosi, emana energie si prospetime in orice loc sunt amplasati  si sunt 100% naturali. Lichenii decorativi, caci  despre ei este vorba sunt plante naturale stabilizate atat de apreciate astazi in domeniul amenajarilor de interior sau in industria cadourilor si, cu certitudine, sunt un punct de atractie pentru ochii oricarui iubitor de natura si inovativ.

Daca pana acum nu ai vazut in realitatea un astfel de aranjament intr-o casa,  showroom, companie, mall,   HoReCa,  cu siguranta ai observant ca in revistele de profil  sau pe platforme de marketing online, aceste plante incep sa capete cat mai mult teren, semn al interesului omului ce se  intoarce catre natura, valoare, estetic si sanatos.

In domeniul amenajarilor interioare, muschii si lichenii decorativi erau o necesitate, si asta pentru ca designul biofilic pe care il realizam mai mult doar cu plante la ghiveci, avea nevoie de un element inovativ dar si imbogatit in proprietati, lucru care sa il faca sa ramana pe piata si sa nu fie doar ceva efemer.  Asadar, ei au venit ca un raspuns in aceasta ecuatie, contribuind nu doar estetic, ci si la un stil de viata clar imbunatatit.

Este cunoscut faptul ca, traind intr-o lume tot mai agitata, intr-un oras tot mai sufocat de trafic, omul simte nevoia de a petrece mai mult loc in natura, ori atunci cand nu poate face asta , opteaza pentru varianta in care sa atraga natura in urban, mai precis in locuinta sa, iar marea provocare  abia acum vine: neavand mult timp la dispozitie, isi doreste ceva ce sa nu necesite mentenanta, deci exclusa varianta ghiveci sau sistem de irigatie. Patentati in acest sens, lichenii stabilizati devin tot mai populari pentru ca iti permit sa te ocupi de tine si nu de ei.

Nu de putine ori, am auzit persoane care se intreaba daca si lichenii din padurile Romaniei se pot folosi? Ei bine nu, o sa observi  ca, pe langa aspectul diferit, acestia nu rezista in timp dupa recoltare si nu sunt folositi in industria decorativa. Ce au in comun este doar regnul Funghi in care se inacadreaza ambele clase.

Lichenii  patentati si folositi  in decoratiunile de interior sunt sibioza dintre o alga si o ciuperca, facand parte din clasa Cladonia Stellaris, atentie a nu se confunda cu clasa Cladonia Rangiferina, o sursa de hrana pentru reni. Mediul in care se cultiva plantele destinate amenajarilor de interior este unul controlat, conform reglementarilor legislative care sunt menite sa protejeze mediul inconjurator.

Odata recoltati, fiind de nuanta alb-bej, lichenii sunt supusi unui proces de colorare care nu le altereaza calitatea naturala, tocmai pentru ca se  folosesc  pigmenti organici. Astazi, ne bucuram de o gama variata de culori care mai de care mai atragatoare si mai vibrante, parca menite sa ne testeze capacitatea creativa.

Ce le confera rezistenta in timp si ii diferentiaza de alte plante este procesul de stabilizare la care sunt supusi in fermele producatorilor, ceea ce ii ajuta sa isi pastreze forma, structura, pentru o prioada ce depaseste uneori si 10 ani. Sunt antistatici, complet ignifugati,  alergicii  pot opta linistiti pentru ei , tocmai pentru ca sunt antialergeni, nu au miros aparte, cee ce ii face pe cei ce ii aleg sa se adapteze de indata ce ii aduc in spatiul dorit.

Prin originea lor, Funghi, sunt un material natural fonoabsorabant, multe companii cu birouri open space sau showroom-uri stradale rezolvand astfel problema zgomotului puternic sau ecoului ce disturba o buna desfasurare a activitatii celor implicati. Ca orice planta, acestia absorb dioxidul de carbon si elibereaza oxigen ceea ce ne asigura un aer purificat.

Lichenii iubesc umiditatea si sunt un bun indicator al gradului de umiditatea din incaperile in care sunt folositi, iar acest aspect este unul de luat in calcul, pentru ca semnaleaza scaderea umiditatii, reducandu-si volumul sau revenind in forma initiala in momentul in care acesta creste. Nivelul de umiditate din interiorul unui spatiu locuit este un factor care poate influenta in mare masura sanatatea noastra, de aceea este important sa ii acordam o atentie deosebita. Nu intamplator, peroane ce s-au confruntat cu problema igrasiei, condensului, mucegaiului au gasit o rezolvare prin  montarea unui astfel de perete natural care a si creat un efect vizual spectaculos si a atras remarci pozitive.

Pe langa toate aceste apecte importante pentru sanatate noastra, se adauga factorul psihologic, studii, cum ar fi cel efectuat de  cercetătorii Universității Texas A&M impreuna cu  Societatea Florarilor Americani, atesta ca productivitatea angajatilor ce isi desfasoara activitatea intr-o companie care acorda un  grad sporit de interes amenajarii cu aceste plante stabilizate a crescut semnificativ.

Deloc intamplator faptul ca tot mai multe companii opteaza pentru amenajarea peretilor de birou cu licheni stabilzati sau isi realizeaza casete logo,tablouri sau cadouri unice pentru angajatii si colaboratorii in ochii carora aceste decoratiuni unice, naturale sunt cu totul altfel fata de orice obiect promotional.

Un alt produs aproape la fel de popular si fabulous este muschiul stabilat. Muschi bombati sau plati se potrivesc si fac echipa buna cu lichenii, singura care dicteaza felul in care poti amenaja un astfel de tablou fiind doar inspiratia. Muschii se pastreaza la fel de bine ca lichenii, odata cu trecerea timpului, necesitand  doar conditii ca: sa fie folositi doar in mediu interior si feriti de sursa de caldura, soare sau bataia directa a aerului conditionat.

Pe langa persoane fizice, companii, sali de fitness, saune,  showroom-uri, HoReCa este un domeniu care imbratiseaza acest trend in amenjat pereti, tocmai pentru ca pe langa efectul vizual creat, se bucura de puncte de atractie pe care clientii le gasesc potrivite pentru fotografiile pe care si le posteaza ulterior pe retelele de socializare.

 Iata cum pereti de natura stabilizata, prin frumusetea si originalitatea lor reusesc sa nu treaca neobservati, ci chiar sa ii determine pe cei ce ii privesc sa isi doreasca unul asemanator. “Nu putine au fost cazurile in care anjagati ai unor companii care au optat pentru amenajarea unor pereti cu muschi si  licheni stabilizati ne-au contactat si au solicitat ajutorul nostru in realizarea unuia pentru locuintele lor. Unii dintre ei au optat pentru varianta realizata de noi si si-au ales un model de pe site sau altii au optat doar pentru achizitonarea lichenilor, ramelor, si accesoriilor de montat  din magazinul nostru, exploatandu-si latura creativa. Pentru acestia din urma, noi oferim consultanta gratuita in activitatea de art&craft si ne bucura rezultatele finale”, adauga Tecla Tudor, managerul unui magazin de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *