Importanța tipurilor de stâlpi gard pentru o bună fundație

Stâlpii sunt coloana vertebrală a oricărui gard. Aceștia susțin gardul în sine și, din această cauză, trebuie să fie fabricați dintr-un material durabil și instalați corespunzător pentru a-și face treaba.

Atunci cand cineva se pregătește sa iși construiască gardul, va avea câteva alegeri de făcut cu privire la stâlpi gard. Înțelegând funcțiile specifice ale unui gard, trebuie luate în considerare următoarele:

  • Gardul va fi instalat permanent?
  • Care este aspectul general al gardului?
  • Ce caracteristici suplimentare sunt necesare? 

Având în vedere aceste aspecte, este important să se înțeleagă că gardul dorit poate necesita mai multe tipuri diferite de stâlpi.

1.    Stâlpii de colț, care sunt de obicei fabricați din lemn, trebuie așezați mai adânc decât stâlpii în linie pentru a rezista la efortul de susținere a liniei de gard. Acești stâlpi gard necesită o instalare adâncă, aproximativ egală cu înălțimea lor deasupra solului, pentru a le sprijini în timp.

2.    Stâlpii în linie vor fi necesari între stâlpii de colț pentru a susține sârma gardului și a-i împiedica să se lase. Stâlpii în linie nu trebuie să fie instalați la fel de adânc că stâlpii de colț, dar ar trebui să fie totuși fixați ferm în pământ.

3.    Stâlpii temporari și portabili, care sunt mai mici și mai ușori, pot fi folosiți pentru a separa zone mai mici pentru perioade scurte de timp. Acești stâlpi sunt ușor de instalat, adesea împinși rapid în sol cu o flanșă.

Tipuri de stâlpi gard utilizați în funcție de tipul de lucrare

  • Stâlpi de lemn – Pentru a fi utilizați ca stâlpi de colț, se recomandă utilizarea unui stâlp de lemn de cel puțin 2m lungime. Stâlpii trebuie introduși la o distanță de 24 – 48cm în pământ pentru cele mai bune rezultate și mai mult de 48cm dacă solul este nisipos sau stâncos.
  • Stâlpi din oțel sau din fibră de sticlă – Acești stâlpi sunt ideali pentru nevoile temporare și portabile. Pentru scopuri identice, stâlpii din fibră de sticlă și oțel sunt la fel de utili. Tijele din fibră de sticlă sunt considerate mai flexibile, dar necesită și mănuși pentru manipulare. Ambele tipuri de stâlpi gard pot fi utilizate și ca stâlpi în linie.
  • Stâlpi în T – Cu o varietate de accesorii ușor de utilizat, stâlpii în T pot fi utilizați cu garduri permanente sau semipermanente. În special, funcționează excelent ca postări în linie. Stâlpii în T necesită un dispozitiv special pentru a le introduce în pământ.
  • Stâlpi de intrare – O opțiune ieftină pentru un gard temporar, sunt ușori și mici, fiind perfecți pentru sistemele de pășunat rotativ. De asemenea, funcționează bine ca stâlpi în linie și nu necesită cleme sau izolatori.
  • Stâlpi „coadă de porc”– Acești stâlpi sunt ideali pentru utilizarea în garduri încrucișate și au un design ușor, portabil. Buclele din partea de sus a acestor stâlpi seamănă cu o coadă de porc pentru o atașare ușoară a liniei. De asemenea, nu necesită cleme sau izolatori.

Stâlpi de gard din lemn

Atunci când se optează pentru stâlpi gard din lemn, există câteva lucruri de luat în considerare. În primul rând, stâlpii de gard din lemn se vor deteriora în timp. În cea mai mare parte, lemnul netratat se va degrada în doar câțiva ani, așa că se recomandă utilizarea unui tip de lemn care a fost tratat sub presiune cu arseniat de cupru cromat. Acest tratament încetinește degradarea, prelungind adesea durata de viață a stâlpilor de gard de la ani la decenii.

Un alt aspect la alegerea stâlpilor de gard din lemn este tipul de copac din care provine stâlpul. Pinul este cel mai comun și, atunci când este tratat cu presiune, poate rezista până la 30 de ani. Unele specii de copaci nu trebuie tratate și pot rezistă până la 25 de ani.

Stâlpi de gard metalic

La prima vedere, poate părea că folosirea de stâlpi gard metalic pentru anumite lucrări este soluția perfectă. În unele cazuri, cum ar fi un gard ornamental sau ca parte a unui gard cu lanț, este perfect. Cu toate acestea, în aproape toate celelalte cazuri stâlpii de gard metalic sunt inferiori celor din lemn, în special ca stâlpi de colț.

Deși metalul este puternic și durabil, nu este la fel de flexibil ca lemnul. Odată ce este îndoit, rămâne îndoit. Când vine vorba de garduri se recomandă stâlpi gard puțin flexibili care să revină la formă inițială. Dacă se utilizează în realizarea unui gard pentru animale, atunci sunt șanse că acele animale să testeze acel gard împingându-l la limita. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *