Iluminat de siguranta impotriva panicii

Scopul iluminatului de siguranta impotriva panicii este de a asigura iluminatul de siguranta prompt, automat si pentru o perioada adecvata, intr-o anumita zona, atunci cand alimentarea normala a retelei la instalatia de iluminat intampina dificultati din varii motive. Este parte a iluminatului de securitate si are ca obiectiv evitarea panicii in randul persoanelor din interior si asigurarea unui nivel optim de iluminare, pentru a ajuta persoanele sa ajunga cu usurinta in punctele cheie, de unde pot identifica iesirea de siguranta.

In zone deschise, aceste echipamente au rolul de a reduce probabilitatea de panica, pentru a permite deplasarea in siguranta a oamenilor spre caile de evaluare, prin furnizarea conditiilor vizuale adecvate.

Orice entitate juridica si institutie trebuie sa conceapa si sa implementeze un sistem coerent de iluminare de siguranta, pentru binele celor care isi desfasoara activitatea in interior.

In majoritatea cladirilor, este necesara o combinatie de tipuri de iluminat de urgenta si este critic ca iesirile sa fie clar semnalizate si vizibile. Anxietatea si panica pot fi mult diminuate prin plasarea strategica a corpurilor de iluminat specifice si semnelor indicatoare.

Unde se amplaseaza instalatiile electrice pentru iluminatul de securitate impotriva panicii?

Conform P118, dispozitivele de iluminat de siguranta anti-panica trebuie sa existe in urmatoarele incaperi:

 • spatii din cladiri publice, daca se afla la subsol, acolo unde exista mai mult de 50 de persoane
 • spatii din cladiri cu peste 100 de persoane, acolo unde exista niveluri supraterane (parter sau etaj)
 • spatii cu suprafete peste 60 mp
 • spatii de productie, unde isi desfasoara activitatea mai mult de 100 de indivizi, iar densitatea este peste 1 persoana la 10 mp.

Astfel, instalatiile electrice pentru iluminatul de securitate anti-panica sunt des intalnite:

 • in centre comerciale
 • in cladiri de birouri
 • in institutii publice
 • in hoteluri si pensiuni
 • in scoli si centre educationale
 • in camine de studenti si de batrani
 • in spitale, clinici, centre de tratament
 • in depozite si spatii de logistica
 • in hale cu linii de productie
 • in cladiri agro-industriale

Beneficiile iluminatului de siguranta impotriva panicii:

 • asigura proprietatii un iluminat constant, ceea ce o face sigura pentru persoanele din incinta. Cladirea se poate evacua cu mai mult calm in cazul unui incendiu, chiar daca alimentarea cu energie este compromisa.
 • companiile pot reduce timpul de lucru sau banii pierduti in incercarea de a rezolva situatiile limita in cazul in care reteaua electrica este avariata
 • in cazul unui incendiu, daca exista o intrerupere de curent, iluminatul de siguranta impotriva panicii va facilita parasirea cladirii in conditii de siguranta si calm pentru toatalumea din incinta
 • echipamentele iluminatului de siguranta impotriva panicii sunt usor de instalat si se dovedesc extrem de eficiente in cazul unei urgente

 

Ce spune legea despre cerintele minime ale sistemului de iluminat de siguranta impotriva panicii?

Domeniul este reglementat printr-un standard binecunoscut celor din domeniu, SR EN 1838, care spune ca lampile de siguranta ar trebui sa fie de cel putin doua ori mai luminoase decat luna, atunci cand cerul estea coperit de nori.

In termeni tehnici, daca un cer acoperit de nori are un grad de iluminare de 0.01 lux si luna plina un grad de iluminare de 0.25 lux, atunci o lampa antipanica ar trebui sa aiba un grad de iluminare de 0.5 lux, iar o lampa de siguranta de 1 lux.

De asemenea, entitatile care se incadreaza in cerintele necesare pentru amplasarea dispozitivelor de iluminat de siguranta anti-panica (notate mai sus), sunt obligate sa prevada un sistem de iluminare optim, care sa includa o serie de echipamente tehnice.

 

Unde puteti gasi echipamente de iluminat de siguranta impotriva panicii?

Exista mai multe magazine online de unde puteti comanda astfel de dispozitive (de evacuare, antipanica, continuarea lucrului, accesorii si pictograme), dar noi am gasit preturi avantajoase si o gama larga de echipamente specifice la telecontrol.

Pentru echipamente de iluminat de siguranta impotriva panicii mentinut sau nementinut, lampi Intelight, lampi de emergenta cu montaj aplicat, incastrat ori suspendat, precum si pentru suport tehnic in trasarea unui sistem optim de iluminat anti-panica, vizitati telecontrol.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *