Ai inceput de ceva vreme sa mananci sanatos sau sa urmezi o dieta anume, sa reduci din stres, sa faci sport, sa te odihnesti mai mult, dar totusi simti ca nu este suficient? Suplimentele nutritive naturale pot sa iti vina in ajutor. Suplimentele nutritive sunt, asa cum le spune numele, suplimentare. Ele nu inlocuiesc o dieta nesanatoasa sau lipsa sportului. Daca ele sunt suplimente nutritive, de ce ar trebui sa le luam?
1. Legumele si fructele hibride asigura un nivel scazut de nutrienti.
Aceste legume si fructe sunt intalnite chiar si in fermele organice. Producatorii cultiva mai multe fructe si legume pe ar, insa ele nu mai au aceeasi copozitie nutritiva. De asemenea, in multe dintre aceste ferme, solul este exploatat la maxim, astfel, nutrientii naturali nu mai pot sa reaprovizioneze solul.
2. Pesticidele si ierbicidele dauneaza microorganismelor din sol si reduc nutritia recoltelor.
Microorganismele din sol sunt necesare pentru a asigura minerale si alti nutrienti plantelor, astfel, cand microorganismele lipsesc din sol, alimentele vor avea si ele un nivel scazut de nutrienti. De asemenea, corpul nostru are nevoie de suplimente nutritive pentru a procesa resturile de pesticid care raman in anumite legume sau fructe.
3. Procesarea alimentelor scade drastic continutul de nutrienti
Atunci cand graul este procesat pentru a obtine faina, se pierde pana la 80% din magneziu, 70-80% din zinc, 88% din mangan si 50% din cobalt din procentul initial.
4. Transportul alimentelor
In momentul in care alimentele sunt recoltate, acestea incep sa isi piarda din nutrienti. Alimentele pot ajunge pe masa ta dupa saptamani intregi – ele sunt transportate, impachetate, depozitate si de-abia apoi mancate. De aceea adesea putem opta pentru suplimente nutritive naturale sau suplimente alimentare.
5. Aditivii alimentari reduc si ei nivelul de nutrienti
Aromele si colorantii artificiali, stabilizatorii si conservantii sunt constant adaugati in alimente. Uneori, toti acesti aditivi nu sunt daunatori, ci ajuta la cresterea calitatii alimentelor si la conservare, dar multi aditivi sunt toxici si epuizeaza corpul de nutrienti.
6. Stresul
Atunci cand esti stresat, multi nutrienti precum calciul, magneziul sau zincul pot ajunge la un nivel scazut in corpul tau. Mai mult, stresul reduce capacitatea de digestie, prin urmare se reduce absorbtia nutrientilor. De aceea, este indicat, in perioadele mai aglomerate sau stresante, utilizarea unor suplimente alimentare, care vor ajuta la buna functionare a organismului.
7. Stilul de viata nesanatos
Daca fumezi, consumi alcool, daca traiesti intr-un oras poluat, daca esti insarcinata, sau pur si simplu intr-o perioada stresanta, ai nevoie de suplimente nutritive. Exista alimente si obiceiuri care pot epuiza nutrientii din corp. Spre exemplu: fumatul si consumul de alcool reduc cantitatea de vitamina C din corp. Fumatorii au nevoie de o cantitate dubla de vitamina C fata de nefumatori, pentru a-si mentine cantitatea de vitamina C normala in corp. Cafeaua poate reduce absorbtia de fier cu o treime.
Cantitatea de vitamine si minerale de care avem nevoie poate parea mica in comparatie cu macro-nutrientii precum proteinele, carbohidratii si grasimile de care avem nevoie, dar acesti micro-nutrienti influenteaza starea generala de bine a noastra. Intr-o lume ideala, nu ar fi nevoie de suplimente nutritive alimentare, dar natura traiului modern face ca aceste suplimente nutritive naturale sa fie o necesitate.