De ce este important sa le citim celor mici

Importanta lecturii nu poate fi subliniata suficient la copiii mici, iar noi, ca parinti, trebuie sa facem din citirea zilnica de carti pentru copii o prioritate. Multe studii arata ca copiii mici si prescolarii carora li se citeste in fiecare zi au un vocabular mai bogat decat cei carora nu li se citeste deloc. Se pare ca lectura are multe avantaje.

Citirea de carti copii nu numai ca imbunatateste vocabularul unui copil si il ajuta sa inteleaga cum sa citeasca si sa scrie, dar citirea cu voce tare pentru copii ii ajuta sa inteleaga diferite subiecte despre lume si viata de zi cu zi. Pentru a le capta atentia, alege edituri pentru copii precum universenciclopedic.ro. 

Cu cat le citim mai mult copiilor, cu atat acestia absorb mai multe cunostinte, iar cunostintele sunt importante in toate aspectele vietii. Exista multe studii care arata ca a citi copiilor si bebelusilor le ofera un inceput si ajuta la pregatirea lor pentru scoala de mai tarziu. La urma urmei, cititul cu copiii le ofera acestora  abilitatile necesare pentru a incepe sa citeasca singuri.

Este important ca copiii sa invete sa urmeze cuvintele de-a lungul paginii de la stanga la dreapta si sa intoarca paginile care sunt abilitati de pre-citire care ii avantajeaza pe copii si ii ajuta sa devina cititori mai buni mai tarziu. Copiii carora le place sa citeasca nu numai ca se descurca mai bine la materii de limba si alfabetizare, ci si la toate subiectele diferite.

Citirea este importanta pentru dezvoltarea abilitatilor lingvistice. Desi este posibil sa vorbesti cu copilul tau in fiecare zi, vocabularul pe care il folosesti este adesea limitat si repetitiv. Citirea cartilor asigura faptul ca copilul tau este expus la vocabular pe diferite subiecte, ceea ce inseamna ca aude cuvinte sau fraze pe care s-ar putea sa nu le auda altfel in viata de zi cu zi.

Expunerea la lectura exercita creierul copilului tau. A le citi copiilor este o activitate  ce sporeste dezvoltarea creierului si le poate oferi doar impulsul de care au nevoie pentru a-si sustine si promova abilitatile de citire timpurie.

Citirea sporeste concentrarea unui copil. Desi s-ar putea sa crezi ca este inutil sa citesti unui copil mic care doreste sa intoarca in mod constant pagini, sa schimbe carti sau sa le arunce cu totul, cititul cu micutul este extrem de important la aceasta varsta.

Citind in mod constant copilului tau in fiecare zi, acesta va invata sa se concentreze si sa stea linistit pentru perioade mai lungi de timp, lucru esential pentru cand va merge mai tarziu la scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *