Dansul modern – tot ce trebuie sa stim despre acest tip de dans

Dansatorii moderni se bazeaza in continuare pe multi pasi de balet ca parte a rutinelor lor coregrafiate de dans modern. Dansul modern este profund incorporat in programa de balet. Din punct de vedere istoric, dansul modern a inceput ca balet liric in forma libera in randul unei comunitati de dansatori profesionisti care au refuzat sa se opreasca din dansat. Isadora Duncan si Ruth St. Denis au promovat dansul modern ca o modalitate de a-si continua cariera de dans, conform biografiilor lor. Primele dansuri moderne coregrafiate nu necesitau dans in pointe sau aderenta rigida la miscarea de balet. Un studiu cursuri dans modern – o scurta istorie evidentiaza trei faze ale acestui stil de dans:

-Perioada timpurie din 1880 pana in 1923;

-Perioada de mijloc din 1923 pana in 1946;

-Perioada de dans modern tarziu din 1946 pana in prezent.

Miscarile de baza in dansul modern sunt stil liber fluid. Pasul de balet, arabesc, in dansul modern este adesea executat cu unghiuri oblice ale corpului si in ture. Alti pasi de balet, cum ar fi chasse, pas de bourree si port de bra ale bratelor, sunt miscari similare de balet folosite in coregrafia de dans modern. Anumiti pasi de dans modern sunt executati pe jumatate de varf in picioarele goale sau in sandale de dans modern pentru spectacole de scena. 

Dansul modern poate include turnee in lant (intoarceri in lant), glissade (pasi de alunecare) care predica jetes (sarituri) si tur de basque (sarituri) si pasi fata in spate si lateral, cum ar fi pasul de balet „chase” . In grupuri, coregrafia de dans modern include adesea forme geometrice, cum ar fi forme triunghiulare, dreptunghiulare si circulare, folosind corpurile dansatorilor. Utilizarea formelor geometrice in dansul modern ajuta publicul sa „vada” tema si subiectul fiecarei rutine de dans modern. Astazi, dansul modern este adesea confundat cu „dansul jazz”, o forma de dans diferita care se bazeaza si pe miscarea de baza a baletului. Este interpretat la tempo-uri mai rapide in muzica contemporana.

Diferenta dintre dansul modern si jazz este ca coregrafia de dans modern este interpretata cu o tema in minte. Dansul jazz are o forma libera si foloseste o varietate de viraje ascutite, sarituri, sarituri, sarituri si plimbari jazz, stabilite pe un stil de muzica optimist. In dansul modern, aceste miscari sunt mai moi si mai fluide. Dansul modern din 1990 pana in prezent a adoptat o abordare foarte diferita. Unii coregrafi si dansatori includ in stilurile de dans modern hip hop, liric, stil liber si fusion, o combinatie de forme de dans precum tap, jazz, modern si balet.

Deoarece dansul modern este de obicei interpretat in secvente coregrafice tematice, proiecteaza un mesaj. Coreografia hip hop, fusion si freestyle dance tinde sa fie improvizationala si fara teme specifice. Dansul liric poate avea o tema coreografica. Se inclina mai mult spre dans interpretativ. Coregrafia de dans modern de astazi poate fi sau nu interpretativa. Isadora Duncan este considerata Prima Doamna a Dansului Modern. Ruth St. Denis si Ted Shawn, Hanya Holm si Doris Humphrey sunt mai devreme faimosi dansatori moderni.

Dansul modern a evoluat din secolul al XIX-lea pana in secolul al XX-lea. Evolutia si istoria dansului modern pot fi urmarite in trei valuri distincte de timp. Aceasta lectie va explora modul in care elementele, concentrarea si miscarile dansului modern au trecut de la primul, al doilea si al treilea val. 

Primul val de dans modern poate fi urmarit pana la fondatori, Ruth Dennis si Isadora Duncan. In secolul al XIX-lea, dansul modern a fost recunoscut ca „netraditional” si a fost inspirat de culturi non-occidentale precum Asia, Grecia si Africa. O mare parte din miscare a fost preluata din operele de arta si sculpturile acestor culturi. Stilul si miscarea dansului modern au fost introduse pentru prima data in Europa, dar au fost aduse in prim-plan atunci cand prima scoala de dans modern, The Denishawn School of Dance and Related Arts, s-a deschis in Statele Unite. Acest lucru a introdus publicul din intreaga lume in acest mod neconventional si creativ de miscare, mergand impotriva modalitatilor rigide ale baletului.

Al doilea val de dans modern a adus noi contributii si stiluri la aceasta noua forma de dans. Martha Graham este cea mai cunoscuta pioniera a acestei ere, aducand miscari noi si naturale in dansul modern. In acest timp, accentul s-a pus pe miscarile de baza ale respiratiei, mersului, contractarii si eliberarii. Acest val din anii 1930 a supravietuit vremurilor Marii Depresiuni si celui de-al Doilea Razboi Mondial. Semnificatia acestui timp si emotiile brute pe care multe persoane le-au simtit in societate din cauza acestor evenimente s-au reflectat in dans. Dansul modern nu a mai fost privit ca un dans abstract, ci a fost binevenit in lumea teatrala ca o forma si stil familiar si respectat.

Al treilea val de dans a inceput in anii 1960 si este ceea ce cunoastem astazi ca dans modern. Cultura afro-americana a fost principala influenta a acestei perioade. Acest lucru a adus mai multe miscari si stiluri, inclusiv jazz si tap, in formele dansului modern.

Isadora Duncan este considerata mama si fondatoarea dansului modern. Isadora Duncan a intruchipat cu adevarat valul dansului modern in modul in care a fost impotriva tinutei si miscarii traditionale de balet. Isadora Duncan a fost in principal autodidacta si a vazut cu adevarat dansul ca scop si pasiunea ei pentru a comunica presiunea societatii si a spune povesti prin dans. Ea si-a dezvoltat propria companie cunoscuta sub numele de Isadorables.

Competitiile de dans modern sunt o adaugare relativ noua in lumea dansului. In trecut, competitiile erau limitate la organizatiile de dans si scolile de dans consacrate. Astazi, competitiile de dans se gasesc in SUA si la nivel international. Acestea includ, The Macedonia Open, competitia de dans „Turn it Up” din SUA si competitiile anuale coreene internationale de dans modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *