Cum sa operati in siguranta masinile de prelucrare a lemnului

Riscul de ranire este omniprezent in intreaga industrie de prelucrare a lemnului, dar studiile arata ca accidentele din atelierele prelucrare a lemnului pot avea loc atunci cand se utilizeaza urmatoarele trei tipuri de masini: 

Atunci cand supervizati proiecte de constructii cu tamplari sau dulgheri, puteti reduce semnificativ riscul angajatilor 

dumneavoastra prin cunoasterea solutiilor standard de siguranta si indemnarea la adoptarea celor mai bune practici atunci 

cand lucrati cu tipuri comune de utilaje periculoase. 

Folositi urmatoarele solutii pentru a consolida un comportament uniform de siguranta pentru angajații dvs. atunci cand lucreaza cu utilaje pentru prelucrarea lemnului.

Solutii de siguranta

Afacerea dumneavoastra poate implementa mai multe solutii la nivelul intregii companii pentru a combate accidentele si ranile comune.

Dispozitivele de oprire de urgenta previn ranile care rezulta din faptul ca lucratorii ating din greseala uneltele care sunt in curs de funcționare, dar care nu s-au oprit din miscare. Deseori, lucratorii vor opri utilajul si il vor lasa nesupravegheat in timp ce acesta se afla in stare de functionare, creand astfel un risc necontrolat. 

Solutiile (utilajele) de limitare a aschiilor reduc posibilitatea ca mainile unui lucrator sa intre in contact cu dispozitivul de 

taiere rotativ al mașinii. Uneltele ce folosesc sisteme de exhaustare au un risc mult mai mic de accident deoarece utilizatorul nu mai este preocupat sa curete masina de aschii. 

Cele mai bune practici pentru masinile obisnuite de prelucrare a lemnului

Exista atat de multe varietati diferite de utilaje in industria prelucrarii lemnului, incat poate fi usor sa le punem pe toate 

la un loc si sa aplicam aceleasi bune practici pentru fiecare dintre ele – dar aceasta este o gandire periculoasa.

Pentru a anticipa majoritatea accidentelor care au loc in timpul utilizarii utilajelor, trebuie sa luati in considerare fiecare

utilaj in parte. In cele ce urmeaza sunt prezentate scurte descrieri si cele mai bune practici pentru cele mai comune tipuri de utilaje utilizate de tamplari si dulgheri.

Fierastraiele circulare provoaca cele mai multe accidente de tamplarie, de obicei ducand la amputarea degetelor. 

Acestea sunt utilizate in principal pentru taierea in linie cu fibra. Echipati-va fierastraiele circulare cu protectii superioare

care sunt intotdeauna reglate pentru fiecare noua lucrare. Daca fierastraiele dvs. circulare au un timp de functionare mai mare de 10 secunde, acestea ar trebui sa aiba un dispozitiv de franare. Bazati-va exhaustarea locala pentru a controla praful rezultat in urma debitarii.

Masinile de rindeluit lemnul produc suprafete de lemn plane si fine. 

Ar trebui sa va echipati masinile de rindeluit cu dispozitive de franare daca acestea au un timp de rulare care depaseste 10 secunde. Masinile de rindeluit suprafete creeaza fete plane si muchii patrate in timpul pregatirii initiale a lemnului. 

Dispozitivele de protectie a blocului de taiere protejeaza degetele lucratorilor impotriva atingerii – setati-l pe al dvs. la 10 milimetri sau mai putin, dar reglati intotdeauna dispozitivul de protectie inainte de fiecare lucrare, astfel incat o dimensiune neuniforma sa nu blocheze masina.

Pistoalele cu cuie ocupa un loc important in multe aspecte ale prelucrarii lemnului; ele sunt unul dintre cele mai versatile 

instrumente ale angajatilor dumneavoastra. Lucratorii nu ar trebui sa tina niciodata degetele pe tragaci decat daca urmeaza

sa traga si ar trebui sa poarte intotdeauna protectie pentru ochi in caz de ejectie accidentala.  Operatorul nu ar trebui sa indrepte niciodata pistolul cu cuie spre el sau spre alte persoane.

Insistati asupra celor mai bune practici iar in cazul in care doriti sa faceti o achizitie corecta si sigura pentru afacerea dumneavoastra accesati site-ul UtilajExpert.ro. Echipa de vanzari este recunoscuta pentru cele mai bune practici in materie de livrari utilaje lemn cu elemente de siguranta la standarde UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *