Cum sa alegi sauna potrivita

Ritmul alert in care traim si grijile cotidiene conduc, treptat, catre degradarea organismului, punandu-si amprenta asupra starii generale a organismului. Ce ai spune daca ai afla ca poti sa-ti rasfeti corpul si mintea cu un loc de relaxare in propria casa? Ce ai spune sa ai propria sauna acasa, decat sa pierzi timpul prin trafic, pentru a ajunge la un salon spa?

Utilizarea frecventa a unei saune fortifica organismul, intareste sistemul imunitar, reduce grasimile rele din corp, purifica pielea, te scapa de stres si ofera un somn odihnitor. Cum ar fi sa te bucuri de toate aceste beneficii in confortul propriei tale locuinte, fara a te deplasa la un centru wellness? Noi iti oferim cateva idei care te vor pregati corespunzator pentru instalarea si amenajarea unei saune acasa.

Sauna gata construita sau o constructie personalizata

Prima decizie pe care trebuie sa o iei este daca optezi pentru montajul unui produs gata facut pe care va trebui doar sa il asezi in locul potrivit sau daca preferi mai degraba sa iti creezi propriul model.

· Saunele asamblate in prealabil si pregatite de instalare sunt mai practice, se instaleaza rapid si nu au nevoie de un proiect arhitectural complex.

· Saunele personalizate, create dupa bunul plac, pot fi dotate cu extraoptiunile dorite, dar la costuri mai ridicate in comparatie cu cele asamblate in prealabil.

· Mai exista si posibilitatea achizitionarii unei saune portabile, care poate fi mutata, deoarece nu necesita montajul intr-un spatiu fix.

Dimensiunea potrivita

Preferi sa te retragi singur/a pentru relaxare sau vei imparti sauna cu mai multe persoane? Pentru a nu risca sa investesti inutil in proiectarea si mentenanta acestui proiect, alege dimensiunea potrivita in functie de numarul de persoane care o vor utiliza.

Mai mult decat atat, daca intentionezi sa o folosesti ocazional sau esti singura persoana din locuinta care o va utiliza, te sfatuim sa optezi pentru o sauna de mici dimensiuni si portabila. Nu are rost sa te implici intr-un proiect mai complex decat ai avea cu adevarat nevoie.

Sauna de interior sau in aer liber

Cele mai populare sunt saunele de interior, insa daca nu ai suficient spatiu disponibil in interiorul locuintei, poti opta si pentru o sauna de exterior, in curte sau in gradina.

· In cazul saunelor portabile, de interior, principalul avantaj consta in accesul facil la alimentarea cu apa, pe langa varietatea de modele si materiale pe care le poti lua in considerare pentru a-ti construi un mic spa la tine acasa.

· Pe de alta parte, sauna de exterior ofera o evadare din limitele obisnuite ale unei case, dar are un grad sporit de expunere, astfel ca, pentru mentinerea temperaturii optime, va fi necesara o izolatie suplimentara.

Materialele potrivite pentru sauna de acasa

In ceea ce priveste materialele potrivite pentru constructia unei saune acasa, se folosesc panouri din lemn de diferite esente, in general, lemn de origine nordica, cum ar fi cel din molid nordic, pin finlandez, cedru Siberian si nu numai.

· Pentru ca sauna sa functioneze in mod optim, caldura si aburul trebuie mentinute in interiorul constructiei, iar pentru a preveni pierderile de caldura, intre panourile interioare si exterioare se va introduce un strat de vata minerala de sticla.

· Cand vine vorba de ingrijirea saunei pe termen lung, asigura-te ca aceasta va beneficia de intretineri periodice. Materialele pentru podea trebuie sa fie durabile, intrucat umiditatea are tendinta de a se colecta pe podeaua din lemn, ceea ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Sursa de caldura a saunei de acasa

In principal, trebuie sa stii ca saunele incalzesc corpul in doua moduri. La sauna traditionala, se va utiliza o sursa de caldura electrica ori soba pe lemne cu pietre, pentru a se ridica temperatura medie a aerului situata intre 70 si 90 de grade Celsius. Totodata, prin adaugarea apei la pietrele din elementul de incalzire, se pot produce aburi.

Saunele cu infrarosu, printre cele mai noi aparitii de pe piata, folosesc un element de caldura radiant ce transmite caldura direct corpului, astfel incat sa se realizeze o caldura din interior. Acest tip de saune este incalzit electric, venind cu avantajul unei umiditati mai scazute, dar si a unei temperaturi mai mici.

Ventilatia

Ventilatia din sauna nu trebuie scoasa din calcul. Fiind un spatiu de mici dimensiuni, cu temperaturi extrem de ridicate care te fac sa transpiri, ai nevoie de o ventilatie corespunzatoare care sa elimine atat mirosurile neplacute care se pot forma, cat si mucegaiul.

· O ventilatie corecta se poate realiza prin folosirea unui ventilator pe peretele opus usii. Sau poti construi un geam mai mic. De asemenea, pentru ventilatie, pot fi luate in calcul doua tipuri de ventilatoare, unul in tavan si unul in podea. Ele pot fi folosite in timpul sedintei de sauna fara teama ca vor afecta temperatura din interior.

Cabina pentru sauna uscata

Usor de instalat si rezistente pe termen lung, cabinele de colt pentru sauna uscata au devenit extrem de populare. In acest caz, o  cabina realizata din lemn de molid solid, cu interior confectionat din lemn de tei, se numara printre cele mai recomandate optiuni.

· Alege produsele care vin la pachet cu gratare pentru ventilatie sau protectie in interior. De retinut este si faptul ca aceste cabine vin insotite de sisteme inteligente care permit aerisirea corecta a acoperisului.

Pentru a te bucura pe deplin de avantajele unei saune chiar la tine acasa, citeste cu atentie manualul de instructiuni pentru montaj si intretinere. Doar asa poti avea acces oricand la o sursa naturala de relaxare si sanatate, la buget redus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *