Cum alegi avocatul potrivit pentru un divorț?

Căsătoria ta nu mai funcționează și îți dorești să-i pui punct? Ești copleșit de ce trebuie să faci ca să închei această relație? Găsirea avocatului potrivit este una dintre părțile procesului de divorț. Continuă să citești acest articol pentru a afla ce poți face în următoarea perioadă pentru a trece cu mai multă ușurință peste această etapă din viață.

Pregătirea și experiența unui avocat ne învață să tratăm cu pricepere și tact aceste situații, să înțelegem că unei persoane în calitate de avocat specializat în divorțuri nu se limitează doar la reprezentarea juridico-legală, ci include și ajutor moral, sfaturi, o atitudine bună față de viitor și gestionarea cu succes a stresului.

Sunt momente în care cel mai sensibil lucru pe care îl putem face este să ne oprim, să încheiem o relație sau o căsătorie nefuncțională, protejând astfel bunăstarea noastră psihică și materială, dar totodată și pe a copiilor noștri. Acest pas al divorțului este obositor și bulversant, deși poate fi simultan un început al unei noi perioade deosebit de frumoase din viața noastră.

Informații relevante pentru cunoașterea desfacerii căsătoriei

Este important să apelezi la expertiza unui avocat specializat și experimentat în divorțuri. Acest lucru te poate scuti de mult timp pierdut și multă bătaie de cap. Este un proces simplist, reduce considerabil stresul și oboseala și ai sprijin moral și intelectual dat de o persoană care a trecut prin sute astfel de cazuri poate. Așadar, experiența este un atu hotărâtor, un atu indispensabil pentru buna desfășurare a procesului de separație practică și legală. 

 • Căsătoria este uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie în scopul întemeierii unei familii
 • Această uniune pe viață nu poate înceta decât prin modurile prevăzute de lege

Iar prin aceste 2 informații concluzionăm că divorțul poate avea loc prin unul dintre următoarele 4 cazuri prevăzute de lege:

 • Prin acordul soților – Fie la cererea ambilor soți, fie la cererea unuia dintre soți acceptată de celălalt
 • Din motive temeinice – Motive din cauza cărora raporturile dintre soți sunt grav afectate și continuarea căsătoriei este imposibilă
 • La cererea unuia dintre soți – Cererea fiind realizată după o separare în fapt de cel puțin doi ani
 • La cererea acelui soț a cărui sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei

Modalitatea completă de desfacere a căsătoriei

Codul civil reglementează expres că divorțul poate fi declarat prin una dintre următoarele căi:

 • Desfacerea căsătoriei pe cale judiciară
 • Desfacerea căsătoriei pe cale administrativă
 • Desfacerea căsătoriei pe cale notarială

Divorțul prin acordul soților

Datorită neînțelegerii dintre soți, această modalitate de desfacere a căsătoriei este cea mai puțin stresantă și consumatoare de resurse (bani, timp și energie psihică). Conform Codului Civil, în acest caz desfacerea poate fi pronunțată indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există copii minori rezultați din căsătorie. În ce privește procedura desfacerii prin acordul soților, cel mai adecvat mod de a aborda situația este să apelați la sfatul și informațiile unui specialist în domeniul juridic, adică un avocat pentru divorț și partaj.

Divorțul din motive temeinice

Aici este vorba de lipsa înțelegerii între soți. Datorită efectelor juridice diferite este cazul de divorț în care este nevoie de atenție maximă, dar este nevoie și de asistența și reprezentarea unui bun avocat specializat în drepturile familiei. Această formă de divorț este una dintre cele mai întâlnite la noi în țară.

Condițiile divorțului prin culpă sau din motive temeinice:

 • Existența unor motive temeinice (a unei culpe)
 • Motivele temeinice să afecteze grav raporturile dintre soți
 • Continuarea căsătoriei nu mai este posibilă datorită motivelor temeinice și a afectării grave a raporturilor dintre soți

Divorțul în cazul separării soților

În acest caz, soțul care cere în fața instanței de judecată divorțul în acest mod își asumă culpa exclusiv pentru destrămarea căsătoriei, cu excepția cazului în care și celălalt soț se declară de acord cu divorțul – caz în care căsătoria se va desface fără menționarea culpei.

Divorțul la cererea unuia dintre soți cu probleme de sănătate

În acest caz, desfacerea poate fi făcută numai de către soțul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei, iar celălalt soț nu poate apela la această instituție de dreptul familiei.

Pentru fiecare dintre aceste situații, dar și alte întrebări pe care le puteți avea despre un divorț, echipa de specialiști de la Avocat Mușat vă stă la dispoziție. Este foarte important să știți că vă puteți baza pe sfaturile unui profesionist în avocatură atunci când treceți prin astfel de momente dificile, mai ales dacă sunteți într-o astfel de situație pentru prima dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *