Criterii de care sa tii cont cand alegi o statie EV

Automobilele electrice cresc in popularitate pe zi ce trece. Tot mai multe persoane care isi doresc sa achizitioneze o masina noua isi indreapta atentia catre automobile electrice. Daca in trecut acestea erau extrem de scumpe, si nu oricine isi permitea o masina electrica, acum acestea au devenit mult mai accesibile. Pretul este comparabil cu cel al unui automobil clasic.

In plus, alegand un automobil electric scad considerabil costurile de intretinere deoarece piesele puse in miscare sunt mai putine. Prin urmare poti uita de schimbarea bujiilor, a uleiului, a filtrelor sau a antigelului. Nici costurile pentru un plin nu sunt comparabile cu cele ale masinilor clasice care folosesc benzina sau motorina. Un plin pentru masina electrica este la peco intre 30 si 60 de lei, in functie de masina, adica echivalentul a 5-10 litri de benzina.

In schimb, achizitionand o statie de incarcare pentru acasa, costurile scad considerabil.

Vrei sa cumperi o statie EV pentru acasa? Criterii de care sa tii cont

O statie EV este un adaptor care transforma curentul de la priza in curent continuu. Acestea sunt concepute special pentru masinile electrice. Statiile de uz casnic au o putere mai mica, pentru a nu afecta reteaua si functionarea altor sisteme electrice din casa.

Cand vine vorba despre alegerea unei statii incarcare electrice trebuie sa tii cont de cativa factori esentiali:  

Dimensiunea statiei. Statiile de incarcare au diferite dimensiuni. Prin urmare, in momentul in care alegi statia de incarcare tine cont de spatiul de care dispui in locul in care doresti sa o montezi.  

Numarul de terminale. Numarul de terminale este esential. Daca familia ta detine doua sau mai multe masini electrice asigura-te ca statia de incarcare are cel putin doua terminale, pentru a avea posibilitatea de a incarca doua masini odata. Nu vei dori sa astepti pana cand sotul sau sotia termina de incarcat masina, mai ales daca amandoi aveti nevoie de masina rapid.

Puterea statiei. Desi statiile de incarcare destinate pentru uz casnic au putere mai mica decat cele din comert, este important sa stii ca si in cazul acestora puterea difera. Aceasta influenteaza timpul de incarcare.

Posibilitatea de a regla puterea de incarcare. Este important sa ai posibilitatea de a regla puterea de incarcare. In acest fel, daca reteaua electrica este suprasolicitata de electrocasnicele din casa (se poate intampla ca in acelasi timp sa functioneze cuptorul electric, masina de spalat, aspiratorul si centrala electrica), poti scadea puterea de incarcare pentru a nu afecta puterea de functionare a aparaturii electrice din casa.

Locul in care o vei monta. Pe langa dimensiuni, despre care am vorbit mai sus, este important sa stii unde vei monta statia (interior sau exterior). In cazul unei statii EV ce urmeaza sa fie montata la exterior este esential sa te asiguri ca rezista la temepraturi extreme atat in timpul iernii cat si in timpul verii. Asadar, verifica temperatura de operare a statiei inainte de achizitionare.

Existenta unei sigurante diferentiale. Este esential ca statia EV sa aiba o siguranta diferentiala pentru a proteja atat statia cat si reteaua electrica, in cazul unui scurtcircuit sau a unei fluctuatii de curent.

O statie EV te ajuta sa faci economii

Statia EV, desi nu este o investitie minora, te ajuta sa faci economii cand vine vorba despre cheltuielile cu incarcarea autoturismului. In plus, costul acesteia se amortizeaza in timp.  

In plus, daca folosesti inteligent electricitatea, poti face economii esentiale la plata facturii. Primul pas este sa-ti schimbi becurile clasice cu becuri LED si, eventual, chiar sisteme de iluminat inteligente, a caror eficienta energetica este dovedita. Apoi, cand schimbi aparatura electronica din casa ai grija sa alegi aparate din clasa A+++, deoarece au un consum mult mai mic de energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *