Ce caracteristici are muzica populara?

Muzica populara este apreciata de multe persoane, aceasta fiind indragita inca din momentul in care ne nastem. Probabil ca ati crescut cu sunetele muzicii populare si ati apreciat-o inca de mici. In special la petreceri, muzica populara este ascultata mereu. Ea poate insufleti atmosfera fiind o modalitate excelenta de a va bucura de un moment frumos in viata voastra.

Fiind un gen de muzica aparut in urma cu mult timp, muzica populara este prezenta in cultura noastra inca din prima jumatate a secolului XX. Ea reprezinta fuziunea perfecta intre lumea din zonele rurale, precum si realitatea social-politica caracteristica vremurilor respective. Ea iese in evidenta prin instrumentele folosite, acest gen de muzica nefiind caracteristic doar tarii noastre, ci fiind frecvent intalnit si in alte tari din Balcani. Ea este intalnita si in tarile din fostul bloc estic.

Fiind cunoscuta ca muzica populara la noi in tara, aceasta este cunsocuta sub alte denumiri in alte tari. Aceasta este numita muzica traditionala, lautareasca, folk sau usoara in alte tari. Cu toate acestea insa, ea este destul de diferita de folclorul muzical din multe privinte. Genul difera in functie de asezarea geografica unde se interpreteaza. Zonele din tara situate in partea vestica, au preluat influentele vestice ale muzicii populare. In acelasti timp, muzica populara din partea de est a tarii a ajuns sa fie influentata de trasaturile slave, bizantine, dar si de cele turcesti.

Printre principalele caracteristici ale muzicii populare sunt stilul melodiei, dar si modul de a canta. Muzica populara mai iese in evidenta prin ansamblurile care produc aceste cantece, dar si prin alte caracteristici. O alta caracteristica a muzicii populare este ca aceasta include atat vocalistii, cat si instrumentistii. Avand un stil vocal emfatic, dar si marcat de fighuri tehnice, artistii reusesc sa creeze ceva foarte special, dar si apreciat pentru frumusetea ei.

Fluieratul artistic este una dintre caracteristicile muzicii populare. Instrumentistii se organizeaza in tarafuri, precum si in ansambluri sau orchestre, ei cantand dupa melodie. De asemenea, acestia mai pot si improviza pe loc. Abilitatea aceasta de a reusi sa crezi ceva spontan depinde mult si de instrument, precum si de interactiunea cu solistul vocal. Contrabasul, tambalul, precum si chitara acustica sunt cele mai intalnite instrumente in muzica populara. Acordeonul este si el un instrument foarte intalnit si folosit de un numar mare de artisti.

Muzica populara din tara noastra s-a extins in functie de regiune. Se pune accent foarte mare pe percutie, fiind recunoscute in acelasi timp si influentele stilului traditional din balcani sau chiar cele din Turcia. Vioara si tambalul sunt cele mai predominante instrumente. Muzica populara din Banat este caracterizata prin folosirea viorii. In Bucovina se foloseste cu precadere cobza si tilinca. In Crisana, muzica populara este caracterizata prin viori. In Dobrogea, muzica populara este influentata de ritmurile din Balcani, dar si de cele din Turcia. Fiecare zona este asadar sub o anumita influenta. Muzica populara este mereu pe placul tuturor persoanelor, aceasta ramanand o parte vie a culturii romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *