Când este necesara operatia de extirpare a glandei tiroide

Glanda tiroidă este un organ important în reglarea metabolismului și a nivelului de energie din organism. Însă, uneori, aceasta poate cauza probleme  iar îndepărtarea ei devine o opțiune medicală necesară.

Aflați mai jos când este recomandată îndepărtarea glandei tiroide și cum poate afecta acest lucru sănătatea si viata pacientului.

Când se recomandă extirparea glandei tiroide?

Dr Andreea Paraliov precizeaza ca indepărtarea glandei tiroide este recomandată în următoarele cazuri:

Dr. Andreea Paraliov
Dr. Andreea Paraliov
  • Gusa nodulara sau polinodulara cu dimensiuni mari care deja produce fenomene de compresiune pe structurile anatomice situate in spatele ei(trahee-tuse iriatativa si sufocare,esofag-dificultate la inghitirea alimentelor,nervii care inerveaza corzile vocale-ragusire,etc)
  • Cancere de tiroida(papilar,folicular,medular,anaplazic)
  • Noduli de dimensiuni deja mari care daca pacientul este relativ tanar vor avea timp sa mai creasca pana la producerea fenomenelor de compresiune(in acest moment interventia chirurgicala este mai dificila si pot apare complicatii)
  • Hipertiroidism recidivat (boala Basedow recidivata,noduli tiroidieni secretanti de hormoni tiroidieni in cantitate prea mare)

„Este important să se evalueze cu atenție situația individuală (varsta,alte boli asociate,viteza de crestere a nodulilor si aspectul lor ecografic,eventual examen citologic prin punctie tiroidiana cu ac fin,etc) și posibilele consecințe înainte de a lua o decizie de îndepărtare a glandei tiroide,” spune Dr. Paraliov.

Ce urmeaza dupa îndepărtărtarea chirurgicala a glandei tiroide:

La aproximativ 1 luna postoperator se elibereaza examenul histopatologic, singura metoda prin care avem certitudinea naturii nodulului(benign-necanceros sau malign-cancer),ceea ce dicteaza cat de des se fac controalele la medic,cu ce analize si explorari si doza de Euthyrox care trebuie administrata.

Dupa extirparea in totalitate a glandei tiroide pacientul va inghiti hormonul tiroidian de sinteza(Euthyrox) zilnic si va veni la control periodic pentru reglarea dozei.

Organismul nu face diferenta intre hormonal natural si  cel sintetic, pacientul putand avea o viata perfect normala daca isi administreaza zilnic corect Euthyroxul.

Dr. Paraliov precizeaza ca Euthyrox nu are efecte adverse daca este dozat si administrat corect, nu este gastroeroziv (nu necesita pansament gastric) si nu este hepatotoxic (nu necesita hepatoprotectoare).Cu doza adecvata de euthyrox femeile tinere au sarcini perfect normale si  nasc copii sanatosi.

Operatia este sigura iar refacerea postoperatorie este rapida atunci cand tirodectomia este efectuata de un chirurg supraspecializat pe acest tip de interventii cu bogata experienta in domeniu. In acest caz complicatiile sunt extreme de rare.

Consultația cu un specialist în endocrinologie

Dacă aveți simptome sau probleme legate de glanda tiroidă, este important să consultați un specialist în endocrinologie. Acest medic evalueaza  starea de sănătate a glandei tiroide și recomanda tratamentul cel mai adecvat pentru dvs.

„Glanda tiroidă joacă un rol important în funcționarea normală a organismului și, de aceea, orice problemă legată de această glandă trebuie luată în serios. Este esențial să consultați un specialist în endocrinologie pentru a evalua starea de sănătate a glandei tiroide și pentru a recomanda tratamentul adecvat. Îndepărtarea glandei tiroide nu este o decizie ușoară și trebuie luată în considerare cu atenție, cu toate consecințele asupra sănătății și stilului de viață, însă în multe cazuri poate fi singura opțiune pentru a trata problemele tiroidiene și pentru a îmbunătăți starea de sănătate a pacientului”, declară Dr. Andreea Paraliov, medic primar  endocrinolog.

Prin urmare, este important să discutați cu medicul dvs. despre opțiunile de tratament disponibile și despre cum acestea pot afecta starea dvs de sănătate  și să luați decizia care este cea mai potrivită pentru situația dvs.

Dacă aveți probleme cu glanda tiroidă sau simptome asociate, nu ezitați să contactați cabinetul de endocrinologie Dr. Andreea Paraliov pentru o evaluare completă și un tratament adecvat.

Pentru a programa o consultatie sau a afla mai multe informații, sunați la numărul 0723 189 359 sau vizitați site-ul www.endocrine-craiova.ro. Adresa cabinetului este Strada Împăratul Traian nr.57, Craiova.

Nu lăsați problemele tiroidiene să vă afecteze calitatea vieții !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *