Analize pentru hormoni | Vino la Synlab pentru un set de analize

Sistemul endocrin este format dintr-un univers de organe si glande ce au diferite functii in organism, precum ar fi productia si secretia hormonala. Acestea sunt cunoscute ca fiind substante chimice si afecteaza in mod direct activitatea dintr-o anumita parte a organismului sau a unui organ. Efectuarea de analize pentru hormoni in mod periodic este recomandata pentru toata lumea, dar mai ales pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate sau intampina probleme menstruale sau de alt tip.

Ce analize pentru hormoni sunt recomandate pentru a se afla sanatatea glandelor?

analize hormoni

Medicii specializati in aceasta specializare se numesc endocrinologi, acestia avand capacitatea de a afla ce se intampla cu glandele noastre in momentul in care apare un dezechilibru hormonal in organism. Glandele sunt de mai multe tipuri, printre care le amintim pe cele endocrine (cele care lucreaza direct in sange) si pe cele exocrine (lucreaza prin intermediul altor glande, fiind eliberate prin alte canale).

Efectuarea unor analize pentru hormoni te vor ajuta sa vezi care este starea de sanatate din organism si daca glandele tale functioneaza la parametrii normali. Principalele glande sunt hipotalamusul, hipofiza, epifiza, tiroida, glandele paratiroide, pancreasul, glandele suprarenale, timusul si gonadelele. Influenta pe care toate acestea le au in organismul nostru este foarte importanta intrucat metabolismul este controlat direct de catre acestea.

Cum functioneaza secretia hormonala?

Avand in vedere ca multe organe sunt influentate de acestia, recomandarea specialistilor este ca intotdeauna sa efectuam analize pentru hormoni o data la cel putin 6 luni. Majoritatea acestora sunt derivati din proteine si sunt direct influentati de stilul de viata pe care il adopti. Daca ai un stil de viata activ si in care faci mereu miscare si ai o dieta echilibrata, atunci si organismul tau va functiona cum trebuie.

Secretia este permanent ajustata printr-un mecanism complex si structurat in care organismul nu sta niciodata. Sistemul endocrin este unul dintre cele mai importante, avand un rol major in buna functionare a organismului, iar orice perturbare poate produce un dezechilibru. De aceea, este important sa te asiguri ca intotdeauna pui sanatatea pe primul loc si te prezinti la medicul specialisti pentru a face investigatiile necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *