Energia electrica este esentiala pentru toti oamenii din ziua de astazi. Prin intermediul acesteia avem acces la lumina, caldura, educatie, divertisment, protectie si lista poate sa continue. In ultimii ani, proiectele cu energie regenerabila au captat atentia multor persoane din Romania, iar unii au ales deja sa instaleze sisteme solare on grid pentru a beneficia de facturi mai mici si eficienta mai buna.
Un sistem electric solar complet de acasa necesita componente pentru a produce energie electrica, pentru a transforma energia in curent alternativ care poate fi utilizat de aparatele electrocasnice, pentru a stoca excesul de electricitate si pentru a mentine siguranta.
Panourile solare sunt cea mai vizibila componenta a unui sistem electric solar rezidential. Panourile solare sunt instalate in afara casei, de obicei pe acoperis si transforma lumina soarelui in electricitate.
Efectul fotovoltaic este procesul de transformare a razelor solare in energie electrica. Acest proces da panourilor solare numele lor alternativ, panouri fotovoltaice.
Panourile solare au puterea nominala in wati. Acest rating este maximul produs de panou in conditii ideale. Puterea de iesire per panou este intre 10 si 300 de wati, 100 de wati fiind o configuratie comuna.
Panourile solare sunt imbinate in retele si de obicei montate intr-unul din trei moduri: pe acoperisuri, pe stalpi in matrice de sine statatoare, sau direct pe sol.
Sistemele montate pe acoperis sunt cele mai comune si pot fi cerute de ordonante de zonare. Aceasta abordare este estetica si eficienta. Principalul dezavantaj al montarii pe acoperis este intretinerea. Pentru acoperisuri inalte, curatarea zapezii sau repararea sistemelor poate fi o problema. Cu toate acestea, panourile nu necesita de obicei multa intretinere.
Matricele de sine statatoare, montate pe stalp pot fi setate la inaltime, ceea ce face intretinerea usoara. Avantajul intretinerii usoare trebuie sa fie cantarit fata de spatiul suplimentar necesar pentru matrice.
Sistemele de sol sunt joase si simple, dar nu pot fi utilizate in zonele cu acumulari regulate de zapada. Spatiul este, de asemenea, o consideratie cu aceste monturi de matrice.
Indiferent de locul unde montati matricele, monturile sunt fie fixe, fie urmarite. Suporturile fixe sunt prestabilite pentru inaltime si unghi si nu se misca. Deoarece unghiul soarelui se schimba pe parcursul anului, inaltimea si unghiul matricelor de montare fixa reprezinta un compromis care schimba unghiul optim pentru o instalare mai putin costisitoare si mai putin complexa.
Matricele de urmarire se misca odata cu soarele. Matricea de urmarire se deplaseaza de la est la vest odata cu soarele si isi ajusteaza unghiul pentru a mentine nivelul optim pe masura ce soarele se misca.
Deconectarea DC este folosita pentru a deconecta retelele solare de la casa pentru intretinere. Se numeste deconectare DC deoarece retelele solare produc curent continuu. Panourile solare si bateriile produc curent continuu. Aparatele electrocasnice standard folosesc AC (curent alternativ). Un invertor Electrica converteste puterea de curent continuu produsa de panourile solare si de baterii in puterea de curent alternativ ceruta de aparate.
Sistemele de energie solara produc energie electrica in timpul zilei, cand soarele straluceste. Casa are nevoie de energie electrica noaptea si in zilele innorate – cand soarele nu straluceste. Pentru a compensa aceasta nepotrivire, bateriile pot fi adaugate la sistem.
Pentru sistemele care mentin o legatura cu reteaua de utilitati, contorul masoara cantitatea de energie utilizata din retea. In sistemele concepute pentru a vinde puterea utilitatii, contorul de putere masoara si cantitatea de energie pe care sistemul solar o trimite la retea.
Pentru sistemele care nu sunt conectate la reteaua de utilitati, se foloseste un generator de rezerva pentru a furniza energie in perioadele de putere scazuta a sistemului din cauza vremii nefavorabile sau a cererii mari a gospodariilor. Proprietarii de case preocupati de impactul asupra mediului al generatoarelor pot instala un generator care functioneaza cu combustibil alternativ, cum ar fi biodieselul, mai degraba decat benzina.
Panoul intrerupator este locul in care sursa de alimentare este conectata la circuitele electrice din casa dumneavoastra. Un circuit este un traseu continuu de fir conectat care uneste prizele si luminile din sistemul electric.
Pentru fiecare circuit exista un intrerupator. Intreruptoarele de circuit impiedica aparatele de pe un circuit sa consume prea multa electricitate si sa provoace pericol de incendiu. Cand aparatele de pe un circuit necesita prea multa energie electrica, intrerupatorul se va opri sau se va declansa, intrerupand fluxul de electricitate. Controlerul de incarcare – cunoscut si sub denumirea de regulator de incarcare – mentine tensiunea de incarcare adecvata pentru bateriile de sistem.
Bateriile pot fi supraincarcate daca sunt alimentate cu tensiune continua. Controlerul de incarcare regleaza tensiunea, prevenind supraincarcarea si permitand incarcarea atunci cand este necesar.
Utilizarea puterii soarelui pentru a va alimenta casa este cu siguranta mai buna pentru mediu in comparatie cu alte surse de energie. Sursele traditionale de energie precum carbunele, petrolul si gazele naturale sunt responsabile pentru gazele cu efect de sera, poluarea aerului si a apei si alte deseuri toxice care cauzeaza unele probleme majore sanatatii mediului nostru.
De asemenea, este important sa retineti ca aceste surse traditionale de energie nu sunt regenerabile si, de asemenea, se epuizeaza rapid. Acum este momentul perfect pentru a incepe sa apelati la energia solara pentru a va oferi voua si familiei voastre energie. Instalarea unui panou solar la domiciliu este primul pas pentru a ajuta mediul si a economisi bani in acelasi timp. Folosind serviciile oferite de catre mgmenergo.com, persoanele care vor sa optimizeze randamentul energetic, dar si tipul de energie folosit pot alege sa se consulte cu un specialist pentru rezultate excelente!